Het aantal faillissementen is met 44% gestegen in 2019

21 november 2019
Het aantal faillissementen is met 44% gestegen in 2019

Volgens een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional was 2019 een slecht jaar voor ondernemers. Dat blijkt uit de toename van het aantal faillissementen.

Aan de vooravond van de Dag van de Ondernemer, blijkt het ondernemerslandschap in België in geen al te gunstig klimaat te verkeren. Het jaar 2019 zou zelfs een recordjaar kunnen worden in termen van faillissementen. Dit blijkt uit een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional. Volgens dit onderzoek is het aantal bedrijven dat over de kop ging in 2019 fors de hoogte ingegaan.

In de eerste tien maanden van het jaar gingen in totaal 44% meer bedrijven failliet dan in dezelfde periode vorig jaar. Na een piek in 2017, was het aantal faillissementen in 2018 met 21% gedaald. De trends die uit de analyse van Partena Professional naar voren komen, gelden zowel in Vlaanderen als in Wallonië en Brussel. Het meest recente en bekende geval blijft het faillissement van het toerismebedrijf Thomas Cook. Dat heeft tot het verlies van veel banen heeft geleid.

Een evolutie die varieert naargelang de sectoren

Volgens de analyse van Partena Professional is de sterkste groei te vinden in de blue collar sector. Het aantal faillissementen in deze sector is met maar liefst 163% gestegen. In termen van faillissementen zet ook de horecasector een grote stap terug. Dit jaar hebben 50% meer bedrijven de boeken noodgedwongen moeten dichtdoen tegenover 2018. Vorig jaar kende deze sector nochtans een spectaculaire daling van het aantal faillissementen: de helft minder bedrijven gingen failliet vergeleken met 2017.