Hoeveel is nodig om een onbetaalde factuur te compenseren?

4 oktober 2019
Hoeveel is nodig om een onbetaalde factuur te compenseren?

Het innen van een onbetaalde factuur is soms zo moeilijk dat ondernemers ze dan maar laten vallen. Daarbij beseffen ze niet wat de financiële impact van die beslissing is.

De Unpaid Calculator becijfert hoeveel extra omzet je moet draaien om een onbetaalde factuur weer goed te maken. “Het concept is erg eenvoudig” zegt Dirk Dewulf, manager bij Unpaid. “Als je weet wat het bedrag is dat je laat vallen en je kent de bruto marge van je bedrijf, dan kan je perfect uitrekenen hoeveel extra omzet je moet draaien om terug op hetzelfde winst- of verliescijfer uit te komen.”

Een onbetaalde factuur gaat immers rechtstreeks naar je “bottom-line”. Je hebt zoals altijd kosten gemaakt om je product of dienst te leveren maar er staan geen inkomsten tegenover. Je draait dus zuiver verlies.

De harde cijfers: bij een factuur van € 4.000 en een bruto marge van 15% moet je niet minder dan 26.667 euro extra omzet draaien om gewoon op hetzelfde punt uit te komen. Bij een Bruto marge van 9% is dat maar liefst 44.444 euro. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat onbetaalde facturen altijd betaald worden.