"Hoofdrol spelen in de consolidatie van een sterk gefragmenteerde sector"

1 december 2021
"Hoofdrol spelen in de consolidatie van een sterk gefragmenteerde sector"

Na een carrière bij achtereenvolgens KPMG, Volvo Cars, Eden Chocolates en Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV), maakte Liesbeth Tielemans vlak voor de zomer de overstap naar Abriso-Jiffy. De ervaring die ze de voorbije jaren opdeed in de verschillende aspecten van finance, komen nu goed van pas. Een degelijke financiële rapportering waarbij financiën in de rol van businesspartner kruipt, is een van haar stokpaardjes.

Vanwaar de keuze voor Abriso-Jiffy?
“Na 9 jaar als cfo bij Noordzee Helikopters Vlaanderen was het tijd voor iets nieuws. Bij Abriso-Jiffy was cfo Jean-Baptiste De Ruyck net benoemd tot ceo waardoor die eerste functie vacant was. Via een gespecialiseerd bureau kwam ik in contact met het bedrijf en het klikte meteen. Net als NHV is Abriso-Jiffy een internationale groep met hoofdkantoor in België. Het grootste verschil is de business. Na jarenlang werken bij een dienstverlener, ben ik nu terechtgekomen in een onvervalst productiebedrijf. Dat maakte de nieuwe job extra aantrekkelijk voor mij.”

Wat heb je in die korte periode al gerealiseerd?
“De laatste weken heb ik veel gereisd om het bedrijf beter te leren kennen. Abriso-Jiffy heeft vijftien fabrieken verspreid over elf Europese landen. Daarnaast heb ik veel tijd en energie gestoken in het mij eigen maken van het strategisch plan en de uitwerking van een verbeterd budgetteringsproces. Zeker in tijden van snel stijgende energie-, transport- en grondstoffenprijzen is het cruciaal om te beschikken over een flexibele en performante budgetteringstool.”

De voorbije jaren heeft Abriso-Jiffy wel wat overnames gedaan. Welke rol is er voor jou weggelegd in die externe groei?
“Eind september kondigden we de overname aan van de Iers-Poolse sectorgenoot Novostrat. Die deal is in de eerste plaats een werkstuk van mijn voorganger Jean-Baptiste De Ruyck, maar ik heb natuurlijk het dossier de laatste maanden van dichtbij opgevolgd. Onze sector is nog sterk gefragmenteerd en Abriso-Jiffy wil een hoofdrol spelen in de consolidatie.”

Wat is het profiel van de ideale overnameprooi?
“Er spelen heel wat factoren mee. De locatie is alvast een belangrijke parameter. Onze producten zijn licht en volumineus waardoor de transportkost een grote rol speelt in de kostenstructuur. Geografisch gezien ligt onze focus in de eerste plaats op West- en Oost-Europa. Daarnaast kijken we bij een overnamedossier altijd naar synergie. Novostrat was op dat vlak een mooie deal omdat beide bedrijven complementair zijn.”

Beschikt Abriso-Jiffy over een goedgevulde oorlogskas?
“Laat ons zeggen dat er veel mogelijkheden zijn om een grote overname te financieren. Zo heeft Abriso-Jiffy nauwelijks bankschulden waardoor er heel wat rek op de balans zit.”

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf nieuwe aandeelhouders. Na vijf jaar verkocht de Nederlandse investeerder Bencis zijn meerderheidsbelang aan Quva, het investeringsvehikel van Pascal Vanhalst, een telg van de Waregemse ondernemersfamilie achter de heftruckreus TVH.
“Het is in elk geval een betrokken aandeelhouder die de operationele activiteiten van nabij opvolgt. In een maandelijkse meeting brengen we een businessupdate. Daarnaast houden we zes keer per jaar een raad van bestuur.”

Hoe zit het met de kwaliteit van rapportering bij Abriso-Jiffy?
“Die stond al op een hoog niveau. Dat is natuurlijk geen verrassing met een jarenlange geschiedenis van private-equityspelers als aandeelhouder. Het opzetten van een degelijke rapportering is één zaak, je moet er ook nog altijd de juiste boodschap zien uit te halen om de operationele gang van zaken bij te sturen. Degelijke analyse van de cijfers en vertalen naar de juiste boodschap, dat is iets wat ik tijdens mijn periode bij Volvo heb geleerd.”

Hoe is het financiële departement gestructureerd?
“De organisatie van Abriso-Jiffy is sterk gedecentraliseerd. Op groepsniveau zijn er maar twee financiële profielen actief. Een group controller die vanuit Polen opereert en mezelf. Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de plantmanagers van de verschillende vestigingen. Alles samen telt de financiële afdeling een 25-tal medewerkers, meestal 1 of 2 per vestiging. Het gaat vaak om medewerkers met jarenlange ervaring, ik moet hen niet dagelijks aansturen. Ik ben geen klassieke cfo. Zo werk ik nauw samen met de ceo voor strategische projecten en ben ik verantwoordelijk voor hr. Corona betekende een grote uitdaging voor de integratie met Jiffy. Daar zullen we nu extra op inzetten zodat we nog meer als één groep kunnen samenwerken.”

Een van jullie belangrijkste grondstoffen is plastic, wat niet meteen een milieuvriendelijk imago heeft. Hoe gaan jullie bij Abriso-Jiffy om met duurzaamheid in tijden dat ESG niet meer weg te denken is uit het bedrijfsleven.
“Meer dan ooit staat duurzaamheid hoog op de agenda. Steeds meer klanten verwachten dat ook, zeker in de automotive sector. We zetten alvast zwaar in om bij de levering van de klanten zoveel mogelijk de gebruikte producten op te halen en te recycleren. In sommige fabrieken halen we al een recyclagecijfer van 50 procent.”

Heeft je overstap iets veranderd aan de work-lifebalance? Kun je deze job gemakkelijk combineren met je privéleven?
“De impact was niet zo groot. Ik woon in de regio Gent en met de auto sta ik sneller in Anzegem dan in Oostende.. In mijn vrije tijd staan sport en familie helemaal bovenaan mijn prioriteitenlijstje: ik probeer twee- tot driemaal per week te lopen en daarnaast hebben we een dochter die hockey speelt. Dat bepaalt voor een groot stuk ons sociale leven.”