Privacyverklaring

“Huidige beurskoers weerspiegelt niet de intrinsieke waarde van ons bedrijf”

1 maart 2021
Tekst
Christine Huyge

Voor Jean-Marc Roelandt was 2020 een bijzonder jaar. “Ik ben er een jaar tussenuit geweest door ziekte en ik was blij dat ik opnieuw aan de slag kon”, vertelt hij. “Met mijn vijfentwintig jaar ervaring in beursgenoteerde bedrijven en een aantal jaren in biotech was ik blij met de kans die zich bij Biocartis aanbood.

Vanwaar de keuze voor Biocartis?

Biocartis was aantrekkelijk voor mij dankzij het Belgische beslissingscentrum, de beursnotering en omdat het bedrijf voor mij de ideale schaalgrootte heeft. Ik kende Biocartis en de waarde van de technologie al langer. Uit eigen ervaring weet ik dat het als patiënt enorm frustrerend is om lang te moeten wachten op een testresultaat. Met Idylla heeft Biocartis een platform in huis dat accuraat en zeer snel informatie aanlevert voor een juiste diagnose voor heel wat kankers en infectieziektes.

Hoe verliep de integratie?

Ik was nog maar net van start gegaan bij Biocartis toen de regering de eerste lockdown aankondigde. In die eerste maanden ben ik amper op kantoor geweest. Een grote handicap was dat gelukkig niet, want de organisatie staat als een huis. Er is een matrixstructuur die de medewerkers een grote mate van autonomie geeft.

2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar van de coronacrisis. Hoe groot was de impact op Biocartis?

Er was zowel een negatief als een positief effect. Aanvankelijk werd ons bedrijf zwaar getroffen. Op ons Idylla-platform hebben we een vijftiental oncologietesten ontwikkeld en onze focus ligt vooral daarop. Door de pandemie moesten de artsen noodgedwongen heel wat kankerbehandelingen uitstellen. Dat hebben we meteen gevoeld. Onze organisatie heeft echter haar flexibiliteit getoond door heel snel de sars-CoV-2-test op Idylla te ontwikkelen. Na de lancering op de Amerikaanse markt begin augustus, konden zorgverleners in heel Europa vanaf begin november een beroep doen op deze test om mensen met griepachtige symptomen te testen op covid-19.

Vertrouwen terugwinnen

Ben je tevreden over de cijfers van 2020?

Absoluut. Het mooie aan 2020 is dat de crisis ons heeft aangezet om sneller stappen te zetten in de diversifiëring van het testspectrum van onze technologie. Dankzij de positieve impact van de sars-CoV-2-test konden we vorig jaar sterke resultaten neerzetten. Op het vlak van oncologie hebben we eerst klappen gekregen, maar uiteindelijk is ook daar de trend gekeerd. In de V.S. en in Europa zijn we zelfs blijven groeien in dat domein. Alles samen verkochten we in 2020 335 nieuwe minilabo's waarmee we het ruim tien procent beter deden dan wat we hadden gecommuniceerd in onze laatste vooruitblik. Ook het aantal verkochte cartridges – een soort cassette die het te analyseren staal bevat – groeide met 31 procent en dat cijfer lag net boven onze guidance.

De cijfers waren beter dan verwacht, maar toch reageerde de beurskoers nauwelijks?

Ik was eerlijk gezegd een beetje ontgoocheld, want we hadden een positieve reactie verwacht met deze resultaten. Wellicht heeft het te maken met 2019, toen we het vertrouwen van de belegger wat zijn kwijtgespeeld. We hebben dat jaar de samenwerking met onze commerciële partner Thermo Fisher stopgezet, waardoor we een belangrijke groeivertraging kenden op de Amerikaanse markt en dat hebben de investeerders ons zwaar aangerekend. We hebben er daarna de verkoop in eigen handen genomen, met sterke resultaten als gevolg. We moeten nu eerst het vertrouwen terugwinnen en dan zal de koers snel volgen. Ik ben ervan overtuigd dat de beurskoers vandaag absoluut niet de intrinsieke waarde van ons bedrijf weerspiegelt.

Hoe vaak consulteer je de beurskoers op Euronext Brussel?

Niet dat ik erdoor gebiologeerd ben, maar ik volg het wel dagelijks op.

De Amerikaanse activiteiten worden steeds belangrijker. Overweegt Biocartis vroeg of laat een notering op Nasdaq?

Iedereen in onze sector lonkt naar de V.S. Er zitten heel wat interessante investeerders die vertrouwd zijn met de typische geplogenheden van de biotechnologiesector. Voor Biocartis is het wat te vroeg. Onze marktkapitalisatie bedraagt momenteel 275 miljoen euro en dat is te weinig. Als we wat meer body hebben, komt dit zeker op de agenda.

Capital Markets Day

Wat zijn je prioriteiten als cfo bij Biocartis?

Het neerzetten van betrouwbare financiële resultaten is een van de prioriteiten. Dit betekent dat we op korte termijn significante stappen willen zetten op weg naar winstgevendheid. Ingrijpende kostenbesparingen zijn niet aan de orde. We blijven investeren in mensen en nieuwe projecten. Ik begrijp het ongeduld van sommige aandeelhouders, maar een langetermijnstrategie is essentieel om te slagen.

De financiële wereld volgt met argusogen de cashpositie van biotechbedrijven. Hoe comfortabel zit je bij Biocartis?

Het is nooit een goede zaak om met de rug tegen de muur kapitaal te moeten ophalen. In 2024 vervalt een converteerbare obligatie. Daarvan hebben we vorig jaar wel al tien procent kunnen terugkopen met een discount van 35 procent. Eind vorig jaar bedroeg onze nettocashpositie 124 miljoen euro, terwijl we momenteel een jaarlijkse cashburn van zestig miljoen euro hebben. Het is duidelijk dat we nog voor 2024 moeten bijtanken. We wachten af tot de omstandigheden hiervoor gunstiger zijn. Als we zo blijven groeien, mag dat geen probleem zijn.

Hoe ziet je financiële team er uit?

Voor accounting en controlling samen gaat het om een tiental medewerkers. Een dikke pluim voor mijn voorganger is hier op zijn plaats, want het niveau ligt enorm hoog voor een bedrijf met deze schaalgrootte.

Hoe belangrijk is communicatie?

In een beursgenoteerde omgeving is dat een absolute prioriteit. Tenslotte leven we bij de gratie van de aandeelhouders. We doen ons best om bereikbaar te zijn voor alle stakeholders, ook voor de particuliere belegger. Zo hebben we in november nog een virtuele Capital Markets Day georganiseerd. Geïnteresseerden kregen de kans om een betere kijk te krijgen op onze technologische vooruitgang. In de toekomst breien we daar zeker een vervolg aan.

Kader

Wat doet Biocartis?

Biocartis is opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkwartier in Mechelen. Het doel van het bedrijf bestaat erin om patiënten snel en eenvoudig een gepersonaliseerde diagnose te bezorgen. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor het Idylla-platform, een automatisch, moleculair testsysteem. Het testspectrum van Idylla bestrijkt kankers zoals melanoom, darm- en longkanker en ook enkele infectieziektes. Vorig jaar ontwikkelde Biocartis bijvoorbeeld een covid-19-test.

Het bedrijf is wereldwijd actief in meer dan zeventig landen, hetzij met een eigen commercieel team, hetzij via distributiepartners. Eind 2020 installeerde het al bijna 1.600 mini-labo's. De V.S. vormen de belangrijkste afzetmarkt. In dat land heeft Biocartis de commercialisatie van zijn producten in eigen handen genomen. Sinds 2015 is het bedrijf, dat een vijftigtal werknemers telt, genoteerd op Euronext Brussel.

Meer in het topic: