Ifo: coronaviruscrisis bedreigt 15% Duitse bedrijven

4 december 2020
Ifo: coronaviruscrisis bedreigt 15% Duitse bedrijven

De coronacrisis bedreigt het voortbestaan ​​van 15 procent van de Duitse bedrijven, blijkt uit hun reacties op de ifo Business Survey van november. "Dat is een verbetering ten opzichte van juni, toen het cijfer 21 procent was"

Dat zegt Klaus Wohlrabe, hoofd enquêtes bij ifo. "Desalniettemin voelt 86 procent van de reisbureaus en touroperators zich momenteel bedreigd, net als 76 procent van de hotels en 62 procent van de restaurants."

In de reclame-industrie ziet 27 procent zichzelf in gevaar, terwijl dat bij vrachtvervoer net geen 14 procent is. Aan de onderkant van de schaal bevinden zich IT-dienstverleners met 5 procent en juridische en belastingadviseurs met 3 procent. Gemiddeld voelen 19 procent van de dienstverleners zich bedreigd (juni: 27 procent).

In de handel is dat 14 procent (juni: 18 procent), op dit moment 18 procent in de detailhandel en 10 procent in de groothandel.

Het cijfer in de industrie is 11 procent, tegen 17 procent in juni. Momenteel worden vooral fabrikanten van basismetalen getroffen met 34 procent, met drukkerijen met 29 procent, drankproducenten met 22 procent, de textielindustrie met 20 procent en de kledingindustrie met 18 procent. De chemische industrie en de farmaceutische industrie zien zichzelf met respectievelijk 1 procent en 0 procent als minder getroffen.

In de bouw is dat 4 procent. Hoewel dit twee keer zo hoog is als in juni, is het nog steeds een laag niveau.