Privacyverklaring

“Ik leerde bij DS Smith mijn plan trekken”

2 november 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts

Na een intense periode van vier maanden solliciteren, middenin de zwaarste covidgolf, strikte Maxim zijn huidige job bij het Britse verpakkingsbedrijf DS Smith. Hij is er actief als financieel analist en ondersteunt drie afdelingen: Controlling, FP&A en Operations. Zijn remote-ervaring als starter zette hem ertoe aan een draaiboek voor nieuwkomers te ontwikkelen.

Toen Maxim startte, was thuiswerken een verplichting. Hij leerde de systemen van het bedrijf kennen door online-overleg met zijn collega’s. Regelmatig kreeg de young potential een taak toegewezen op een moment dat de collega in kwestie een vergadering had. “Hierdoor heb ik echt wel geleerd om mijn plan te trekken. Elke keer ik een taak succesvol afrondde, noteerde ik zorgvuldig alle stappen in een document. Zo kon ik in geval van nood altijd terugvallen op mijn ‘bedrijfsbijbel’”, zegt Maxim.

Draaiboek

Na een aantal maanden had de financieel analist een document van honderden pagina’s samengesteld, met gedetailleerde gegevens over de werking van het SAP-systeem, de berekeningswijze van de volumes, waar de juiste informatie staat voor de rapportering, enzovoort. “Mijn leidinggevende was onder de indruk van mijn werk en vroeg me om van mijn notities een samenvattend draaiboek te maken voor nieuwe starters”, vertelt Maxim. Daarnaast helpt het draaiboek om taken over te nemen van collega’s die ziek zijn of vakantie hebben.

Voortschrijdende prognoses

De Britse multinational verwacht een grote mate van zelfstandigheid van de werknemers. Zo is Maxim ook verantwoordelijk voor het wegwijs maken van medewerkers in een nieuw softwarepakket voor de opmaak van budgetten. De nieuwe tool laat het bedrijf toe om voortschrijdende prognoses te maken. “Hiermee krijgen we een actueel beeld van hoe de onderneming ervoor staat en waar beslissingen nodig zijn”, verduidelijkt Maxim. Zo kan DS Smith onmiddellijk de impact inschatten van bijvoorbeeld een stijgende papierprijs.

Meer in het topic: