Privacyverklaring

“Inleg van eigen middelen creëert vertrouwensband”

2 november 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts

Ondanks de moeilijke toegankelijkheid voor starters, koos Tristan Bruynsteen voor een stage bij private-equityspeler Green Park. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met fusies en overnames van niet-beursgenoteerde bedrijven.

Green Park kiest er bewust voor om geen fondsstructuur te gebruiken. De investeringsmaatschappij werkt voor een groot deel met eigen middelen. Daarnaast doet het een beroep op andere investeerders uit het netwerk. “De inleg van eigen gelden maakt de private-equityspeler toegewijd en dat creëert een vertrouwensband”, zegt student Tristan Bruynsteen.

Neuzen in één richting

Dat staat in schril contrast met grotere spelers waar de investeringsmanager doorgaans geen eigen belang aanhoudt in de participaties. Daarnaast verdienen banken die dergelijke fondsen aanbieden op de vergoeding die ze aanrekenen voor het beheer van het fonds. Als de investering naar nul gaat, wordt dit enigszins verzacht door de inkomsten uit de kostenstructuur. Loopt het verkeerd met een participatie van Green Park, dan is dat andere koek. “Green Park haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit het rendement van zijn investeringen.”

Green Park heeft er dus baat bij dat het bedrijf waarin het investeert het goed doet. “Dat zet de neuzen in één richting en geeft een boost aan de samenwerking”, benadrukt Tristan Bruynsteen. Bij Green Park is er geen sprake van een bepaalde periode waarin posities worden aangehouden. Dat is het voordeel van werken zonder fondsstructuur. Alles wordt geval per geval bekeken. Er is minder druk om tussendoor winsten te verzilveren omdat Green Park voor een groot deel met de eigen gelden investeert.

Nieuwe opportuniteiten

“De private-equityspeler gaat op drie manieren op zoek naar potentiële overnamedoelen”, zegt Tristan Bruynsteen. Ten eerste komen er regelmatig bedrijven binnen die aangeboden worden door corporate finance brokers, aangesteld door het verkopende bedrijf. Daarnaast komen ondernemingen op de radar van Green Park vanuit het netwerk van de partners en werknemers. Het gaat bijvoorbeeld om een kennis die een mogelijk interessante opportuniteit aanbiedt, of bij toeval vermeldt. Ten derde gaat Green Park zelf proactief op zoek, door op basis van bepaalde eigen samengestelde criteria bedrijven proactief te screenen en deze dan zelf te benaderen.

Toekomstplannen

Private equity is geen startersfunctie. De student benadrukt dat er veel kennis vereist is om in deze sector aan de slag te kunnen. Daarom besliste Tristan om nog een extra master in Financieel Management te volgen aan Vlerick Business School.  “Ik ben ervan overtuigd dat mijn stage-ervaring bijgedragen heeft aan mijn toelating tot die opleiding”, zegt Tristan. Na het afronden van zijn studies wil de Vlerick-student verder meewerken aan fusies en overnames.

Meer in het topic: