Investeerder voor het goede doel

1 June 2019
Investeerder voor het goede doel

Afval is grondstof

Met Iwas wil Dries Moens een platform realiseren waarmee lokale ondernemers in India en Zuidoost-Azië afvalproducten upcyclen tot mooie gebruiksartikelen. De financiële return staat niet op de eerste plaats, maar de projecten moeten wel de brug maken tussen economische leefbaarheid én duurzaamheid.

Het idee ontstond toen financieel ondernemer Dries Moens in India, via een aantal vrienden en businesspartners, in contact kwam met twee lokale, creatieve ondernemers. Hun bedrijf Meso Design maakt glazen uit weggegooide bierflessen en verkocht die onder de naam Bôtl. Het volume van de Bôtl-producten was echter te laag en de prijs te hoog. Daardoor stond het koppel op het punt om zijn activiteiten te stoppen.

Kosten doen dalen

Dries Moens besliste samen met de lokale partners Maurice Britto en Dale Menezes om te investeren in het Indische bedrijf. “Zolang er geen volume is, is de prijs te hoog: die cyclus zie je vaak bij artisanale producten”, zegt Dries Moens. “Om het project economisch rendabel te maken, moet het proces omgevormd worden tot een industriële omgeving. Intussen hebben we geïnvesteerd in een aantal machines en groeide de werkplaats uit tot een kleine fabriek. We zien inderdaad dat de kost daalt naarmate de volumes stijgen. Op die manier vinden de glazen, kaarsenhouders en geurkaarsen makkelijker afzet. Consumenten zijn gevoelig voor de combinatie van een mooi design en een duurzaam verhaal. Iwas wil honderdduizend flessen per jaar uit het milieu halen. Iwas staat voor ‘ik was (afval)’. Maar nu dus niet meer: afval is grondstof.”

Concept bewaken

“Wij investeren in het bedrijf tot het rendabel is en op eigen kracht verder kan. Naast de aankoop van de machines zorgen we voor werkkapitaal om de opstartperiode te overbruggen. Tegelijk hebben we ambitieuze plannen om het distributieplatform Iwas ook te gebruiken voor geüpcyclede producten uit autobanden en andere materialen. Op die manier kunnen we activiteiten ontwikkelen in verschillende sectoren en verschillende landen”, zegt Dries Moens. Hij investeert slechts minimaal in deze bedrijven, zodat zij zelf moeten zorgen voor een correcte winstgevendheid. “Ik bewaak wel het concept. Er zijn nu al aanvragen van grote merken om glazen te maken op basis van nieuwe flessen. Dat kan natuurlijk niet.” Naast Iwas investeert Dries Moens in andere, klassiekere sectoren zoals vastgoed, waar hij wel winstgevendheid nastreeft. “Op dat vlak had ik ervaring genoeg in mijn periode bij holdingmaatschappij Lessius. Nu werk ik voor mezelf en ik wilde graag ook een duurzaam project uitvoeren.”