Jobcreatie blijft internationaal op peil

14 March 2019
Jobcreatie blijft internationaal op peil

ManpowerGroup onderzocht de tewerkstellingsintenties in 44 landen en gebieden. In 40 ervan blijken de tewerkstellingsprognoses positief, ook in België.

In vergelijking met het vorige kwartaal stijgen de tewerkstellingsvooruitzichten in 15 van de 44 landen en gebieden. In 18 andere blijven ze stabiel en in de 11 resterende dalen ze. Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar stijgen de tewerkstellingsintenties in 13 landen en gebieden, stagneren ze in 4 andere en dalen ze in 27 landen.

Sterkste en zwakste

Het vertrouwen van de werkgevers is het grootst in Kroatië (+34), Japan (+27), Griekenland (+21), de Verenigde Staten (+19), Hongkong (+19) en Taiwan (+18). De zwakste Nettotewerkstellingsprognoses worden dan weer opgetekend in Argentinië, Hongarije, Spanje en Turkije (allemaal 0). De tewerkstellingsvooruitzichten blijven stabiel in India (+13), terwijl ze lichtjes dalen in China (+7).

EMEA

In de regio Europa, Midden-Oosten & Afrika (EMEA) plannen de werkgevers in 23 van de 26 bevraagde landen tegen eind juni 2019 een uitbreiding van hun personeelsbestand. Tegenover het vorige kwartaal nemen de wervingsintenties in 10 landen toe, terwijl ze in 8 landen dalen. Op jaarbasis stijgt de nettotewerkstellingsprognose in 10 landen en daalt ze in 15 andere landen.

Van de hele EMEA-regio worden de gunstigste tewerkstellingsprognoses opgetekend in Kroatië (+34), Griekenland (+21) en Portugal (+13).

De grote Europese economieën

De werkgevers van de vier grote Europese economieën verwachten voor het volgende kwartaal een positieve wervingsactiviteit. Van deze groep zijn het de Duitsers (+9) die de beste prognoses aangeven, gevolgd door Frankrijk (+5), Italië (+4) en het Verenigd Koninkrijk (+4). De Prognose blijft stabiel in Nederland (+4), terwijl de zwakste nettotewerkstellingsprognoses in Hongarije, Spanje en Turkije (allemaal 0) worden genoteerd.

Ook in België blijft de jobcreatie op peil volgens de ManpowerGroup Barometer.