Jonathan Van Ingelgem is Finance Director Europe van GB Foods

3 juni 2021
Jonathan Van Ingelgem is Finance Director Europe van GB Foods

De Spaanse voedingsmultinational GB Foods gaat verder met de integratie van Continental Foods. Finance director Jonathan Van Ingelgem heeft de financiële afdeling van België intussen al overgebracht naar de groepsstructuur. Hij kan nu verdergaan met de andere landen.

GB Foods is een internationale voedingsfabrikant die mikt op sterke lokale merken die tegemoetkomen aan de consumentenverwachtingen in een regionale markt. In België gaat het dan om bekende namen uit de stal van het oude Continental Foods zoals Devos & Lemmens, Royco en Aîki. In Spanje heb je Gallina Blanca, Liebig in Frankrijk en Erasco in Duitsland, enzoverder. “In elk land waar we actief zijn, nemen onze merken de eerste of tweede plaats in in hun segment. Die focus op de lokale markt maakt dat wij de operationele werking van het bedrijf eerder zien als de som van de landen. Er is zeer weinig export van het ene naar het andere land. Naar de markt toe is er nauwelijks groepswerking,” zegt Jonathan Van Ingelgem.

Centralisering van de backoffice

Maar in de achtergrond is er wel degelijk een centralisering van een aantal processen. Na de overname van Continental Foods is al snel beslist om de it-processen helemaal op de Spaanse leest te schoeien. “We hebben zo net de SAP-implementatie gerealiseerd in België waarbij we de template van GB Foods hebben overgenomen en dat zowel voor de fabrieken, de supply chain en de financiële afdeling. België kende de meest complexe structuur binnen het oude Continentaal Foods omdat het ook als principaal opereerde. Nu de overstap hier goed is gelukt, kunnen de andere landen - Duitsland, Frankrijk, Finland en Zweden – aan de beurt komen. Die verdere integratie is een belangrijke prioriteit als financieel directeur van de regio Europe. Ik word tegelijk ook financieel verantwoordelijke voor Spanje, Italië, Nederland en Rusland. Dat zijn landen waar GB Foods al eerder actief was,” zegt Jonathan Van Ingelgem.

Organische groei

Die ingreep gaat gepaard met een herverdeling van de taken tussen de landen en het hoofdkwartier in Barcelona. GB Foods wil dat controllers dicht bij de business en dus in de diverse landen blijven. Andere ondersteunende activiteiten zullen dan weer centraal in Barcelona gebeuren in een shared service center.

De taak van Jonathan Van Ingelgem is de groep te ondersteunen bij de analyse van de bedrijfsportefeuille. Ook helpt hij de commerciële afdeling bij de marketingmix en de productcategorieën. De familie achter GB Foods wil de organische groei steeds verder versterken door het aanbod beter aan te passen aan de lokale behoefte. “Ook overnames kunnen daarbij een rol spelen. Maar GB Foods is zeer selectief: voor een acquisitie moet het bedrijf perfect passen in de portfolio en de cultuur van de groep,” zegt Jonathan Van Ingelgem.