Privacyverklaring

“Jongeren hebben onvoldoende kennis van verzekeringen”

2 januari 2023
Tekst
Stefanie Huybrechts

Yani Luyckx is studente handelswetenschappen aan de KU Leuven en behaalde haar bachelordiploma in kmo en ondernemen aan UC Leuven Limburg. Om haar bachelor te voltooien, liep ze stage bij twee zelfstandige bankkantoren van ING, in combinatie met een onderzoek over de kennis van jongeren op het vlak van verzekeringen.

“Als achttienjarige wist ik niet goed welke kant ik uit wou met mijn studies. Daarom koos ik bewust voor een richting met een breed scala aan vakken”, legt Yani Luyckx uit. Vooral het vak bank en financiën kon de studente bekoren. Dat was de reden waarom ze koos voor een stage in de banksector, bij de zelfstandige ING-kantoren van Korbeek-Lo en Kessel-Lo.

Door in contact te komen met klanten, leerde Yani Luyckx dat een adreswijziging bij het gemeentehuis niet automatisch geregistreerd wordt bij de bank. “De klant kan dat gemakkelijk zelf in orde brengen door zijn identiteitskaart online opnieuw in te lezen of het kantoor op de hoogte te brengen”, verduidelijkt ze. Indien de bank niet beschikt over een juist adres, missen klanten soms belangrijke brieven, wat tot ongemakken leidt.

Aanvraag hypothecair krediet

Naast klanten ontvangen aan het onthaal, woonde de studente gesprekken bij over kredieten en verzekeringen. Vooral de gesprekken voor de aanvraag van een hypothecair krediet zijn haar bijgebleven. “Je hebt vandaag een serieuze spaarpot nodig om een woning te kopen.” Zo moet je de aankoopkosten altijd op tafel kunnen leggen en kan je voor een eerste woning maximaal negentig procent lenen. De laatste cijfers van de notarisbarometer leren dat een gemiddeld huis in Vlaams-Brabant 406.612 euro kost. Dat houdt in dat een eigen inbreng van ongeveer 60.000 euro nodig is indien het gaat om de aankoop van de eerste eigen woning. “Naast de nodige spaarcenten, is de belangrijkste voorwaarde voor het toekennen van een krediet de terugbetalingscapaciteit van de klant”, voegt Yani Luyckx eraan toe. De vuistregel luidt dat klanten op maandbasis nog zo’n duizend euro van hun nettoloon overhouden na het aflossen van het krediet.

Kennis verzekeringen: 68 procent scoort onvoldoende

Gedurende haar stage deed Yani Luyckx ook onderzoek naar de kennis van verzekeringsproducten bij jongeren tussen 16 en 25 jaar. Het inzicht in de materie toetste ze aan de hand van zeventien vragen. In totaal scoorde 68 procent een onvoldoende op het puntentotaal van 17. Nog geen vijf procent van alle respondenten haalde een score van veertien of meer. Veel jongeren weten dus niet hoe ze zich in de toekomst moeten verzekeren. Er is duidelijk te weinig educatie op dat vlak. Hoewel dit geen verrassende resultaten zijn, vormen ze wel een reden tot ongerustheid. Een oplossing die de studente voorstelt, is om de theorie over autoverzekeringen te toetsen bij het afleggen van het theoretische examen voor rijbewijs B. “Daarnaast geloof ik dat het nuttig is om in het hoger onderwijs een vak te geven over administratieve verplichtingen”, besluit Yani Luyckx.

Meer in het topic: