Kan de werkplek de concurrentie aan met de thuiswerkplek?

29 juni 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock
Kan de werkplek de concurrentie aan met de thuiswerkplek?

Na meer dan een jaar telewerken ligt de terugkeer naar de werkvloer én de collega’s eindelijk in het vooruitzicht. Maar voor één op de vijf werknemers is die werkplek aan een grondige facelift toe. Na het thuiswerk, vaak in een rustige, aangename omgeving, zien veel werknemers op tegen de geluidsoverlast en te veel collega’s in een werkruimte.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

De werkplek zoals we die kennen, voldoet voor veel werknemers niet langer aan hun behoeften.

 • 39% klaagt over omgevingslawaai op hun werkplek;
 • 20%f heeft het gevoel dat ze met te veel mensen op eenzelfde plaats werkten.;
 • 25% geeft aan te moeten werken met kunstlicht;
 • 50% zegt dat er geen aandacht voor ergonomie is.
 • 14% vindt dat de hygiëne op de werkvloer beter kan; arbeiders signaleren dat probleem duidelijk vaker dan kantoorwerkers (21% vs. 11%).

Post-coronawerkvloer boost werkplezier

De onderzoekers zien trouwens ook een verband tussen de kwaliteit van de werkplek en het werkplezier. Werknemers die plezier beleven aan hun werk, hebben vaker

 • een aparte werkplek dan wie minder werkplezier ervaart (36% vs. 25%);
 • zitten verder uit elkaar (56% vs. 34%);
 • een werkgever met aandacht voor ergonomie (39% vs. 16%);
 • een moderne inrichting, met extra elementen zoals zitzakken of een pingpongtafel en een gezellige plek om te pauzeren (22% vs. 14%)
 • volop daglicht (61% vs. 42%);
 • ramen die open kunnen voor frisse lucht (58% vs. 46%);
 • een werkplek die regelmatig wordt schoongemaakt (72% vs. 44%).

Een fijne werkplek boost de motivatie en het welzijn, zo weet professor Anja Van den Broeck zeker: “Zo zien we dat een mindere mentale en fysieke gezondheid samenhangt met een werkplek die gebreken vertoont: lawaaihinder, veel mensen bij elkaar, geen daglicht en oppervlakkig schoonmaakwerk. Werkgevers zijn zich daar niet altijd van bewust, en/of kiezen vanuit een blik op de directe kosten om te besparen op bijvoorbeeld het aantal werkplekken. Ze mogen echter de kosten in termen van welzijn en gezondheid niet onderschatten.”

Werkgevers zullen een inspanningen moeten leveren, want thuiswerkers zeggen vaker dat hun werkplek er sinds de coronacrisis op vooruitging (24%) dan de werknemers die intussen niet thuis werkten (18%). Het loont dan ook om medewerkers bij terugkomst naar de werkvloer te vragen naar hun concrete noden en daarmee rekening te houden. Zo kan er bijvoorbeeld een stilteplek gecreëerd worden. De werkvloer optimaliseren komt de productiviteit ten goede en is ook een goed wapen in de preventie van burn-outs en andere psychosomatische aandoeningen.

Thuiswerk is een blijver

Wie geproefd heeft van de voordelen van het thuiswerk, wil dat ook graag blijven doen, maar liefst in combinatie met kantoorwerk. Dat is een betere formule dan een radicale keuze voor een van beide werkplekken. Na de eerste lockdown was de groep die regelmatig afwisselde gelukkiger met zijn werk-privébalans (7,4/10) dan mensen die enkel op kantoor of thuis werkten (7,1/10). Bovendien krikt de combinatie thuis-kantoor het werkplezier op. Dat is anders bij mensen die verplicht worden om op kantoor te werken. Deze werknemers schatten hun werkplezier lager in.

Plaatsonafhankelijk werken wordt voor meer en meer werknemers een must. Het is dan ook de meest genoemde manier om meer balans te vinden in ons leven, blijkt ook nog uit het onderzoek.