Privacyverklaring

Klimaat vormt financieel risico volgens NGFS

17 april 2019
Tekst
Peter Ooms

NGFS, een internationale groep van centrale banken en financieel toezichthouders (waaronder NBB), doet zes voorstellen aan zijn leden, en aan de banken en verzekeringsmaatschappijen, om zich te wapen tegen de gevolgen van de klimaatverandering en de effecten van de maatregelen die nodig zijn om de opwarming tegen te gaan.

Het Network for Greening the Financial System (NGFS) publiceert vandaag zijn eerste volledige rapport A call for action: Climate change as a source of financial risk. Het netwerk vertrekt van de premisse dat klimaatverandering deel uitmaakt van de vele structurele veranderingen die een impact hebben op het financieel systeem. NGFS gaat er daarbij vanuit dat de kans zeer groot is dat dit risico onvoldoende is ingebed in de waarderingen. Daarbij neemt de organisatie het voortouw bij het vergroenen van het financieel systeem.

Daarom doet het netwerk zes concrete aanbevelingen:

  1. Integreer klimaatgerelateerde risico’s in de monitoringactiviteiten rond financiële stabiliteit.
  2. Integreer duurzame factoren in het eigen portfoliobeheer.
  3. Overbrug de datakloof. Maak de relevante gegevens zo veel mogelijk publiek.
  4. Creëer awareness en bouw intellectuele kennis op. Deel die intern en met de andere centrale banken en toezichthouders.
  5. Zorg voor een robuuste en consistente publicatie van klimaat- en milieugerelateerde data volgens het TCDF-aanbevelingen. TCDF staat voor Task Force on Climate-related Financial Disclosures.
  6. Ondersteun de ontwikkeling van een taxonomie van economische activiteiten die de transitie naar een groene economie ondersteunen en de activiteiten die blootstaan aan klimaatrisico’s.

Meer in het topic: