Kuehne+Nagel en Atlas Copco vallen in de prijzen voor investeringen

23 april 2021
Kuehne+Nagel en Atlas Copco vallen in de prijzen voor investeringen

Kuehne+Nagel en Atlas Copco, twee internationale bedrijven met investeringsprojecten in Vlaanderen, gingen met een trofee naar huis tijdens de Foreign Investment Trophy.

De plechtige Foreign Investment Trophy-ceremonie vond dit jaar plaats in erg beperkte kring. Onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon was erbij op 22 april 2021 in Lier. Flanders Investment & Trade (FIT) reikte twee trofeeën uit:

  • de Foreign Investment of the Year Trophy 2021;
  • de Lifetime Achievement Trophy 2021.

Foreign Investment of the Year Trophy: Kuehne+Nagel (Zwitserland)

De Zwitserse logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel wint de Foreign Investment of the Year Trophy 2021. Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde de overwinning aan in het bijzijn van Tobias Jerschke, Managing Director Kuehne+Nagel Belux.

In 2020 opende Kuehne+Nagel een logistiek centrum voor farmaceutische en medische producten op Brucargo. Bovendien begon de Zwitserse logistieke speler in datzelfde jaar met de bouw van een Europees distributiecentrum. Dat ging om een investering van 75 miljoen euro in Tessenderlo. Goed voor 150 extra banen in 2021 en nog eens 350 in de daaropvolgende jaren. “Met deze investeringsprojecten herbevestigt Kuehne+Nagel niet alleen de traditionele troeven, maar ook de innovatieve slagkracht van de logistieke sector in Vlaanderen”, aldus de minister-president.

“Bovendien tekent Kuehne+Nagel voor toekomstbestendige investeringen in veranderlijke tijden”, voegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, toe. “Zo is hun logistieke centrum in Machelen uitgerust met verschillende temperatuurzones om nieuwe, almaar meer temperatuurgevoelige farmaceutische en medische producten te verwerken.”

Kuehne+Nagel werd tot winnaar uitgeroepen na twee stemrondes door een professionele jury en het grote online publiek. Het Zwitserse bedrijf haalde het van twee andere genomineerde investeringsprojecten: dat van de Franse ECA GROUP en dat van het Belgisch-Nederlandse Bleckmann en het Britse Gymshark.

Lifetime Achievement Trophy: Atlas Copco (Zweden)

De Zweedse industriële groep Atlas Copco neemt de Lifetime Achievement Trophy 2021 mee naar huis. Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde dit aan in het bijzijn van Alex Bongaerts, VP Holding Benelux, Frankrijk & VK/Ierland bij Atlas Copco Airpower.

“De Lifetime Achievement Trophy is een teken van waardering voor de sterke band tussen Atlas Copco en Vlaanderen en hun lange, succesvolle parcours in onze regio”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon. “Deze internationale speler investeert al ruim zes decennia onafgebroken in Vlaanderen. Tijdens een bezoek aan Atlas Copco in juli vorig jaar kon ik bovendien met eigen ogen vaststellen dat ze een rolmodel zijn voor digitalisering, duurzaamheid en competentieontwikkeling. Met onze zogeheten ‘noordelijke’ strategie’ willen we precies dit soort bedrijven uit Scandinavië aantrekken naar Vlaanderen.”

“Dat Atlas Copco een trouwe investeerder is, blijkt ook uit recente projecten,” voegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, toe. “Zelfs in tijden van corona bleef hun investeringsritme in Vlaanderen op peil. Zo besliste Atlas Copco om de komende 3 jaar telkens 15 miljoen euro te investeren in hun slimme fabriek in Wilrijk, samen met 10 miljoen euro om hun medewerkers bij en om te scholen. Investeren in mensen en maatschappelijk verantwoord ondernemen, is duidelijk de rode draad – en zo legt de Zweedse groep een voorbeeldparcours af wat internationaal ondernemen in de Vlaamse maakindustrie betreft.”

Foto: Atlas Copco