Look&Fin rondt de kaap van de 100 miljoen euro

30 maart 2021
Look&Fin rondt de kaap van de 100 miljoen euro

Look&Fin heeft deze week via zijn platform de symbolische kaap van 100 miljoen euro aan fondsenwervingen overschreden. Dat gebeurde naar aanleiding van de financiering van de kmo OPENS.

Deze drempel werd bereikt dankzij een bijzonder actief eerste kwartaal, wat het resultaat is van de aantrekkingskracht van de gewestelijke regelingen en van een gemeenschap van kredietverleners die blijft groeien. Tegelijkertijd heeft het platform al om en bij de 55 miljoen euro terugbetaald aan de kredietverleners, waarvan bijna 10 miljoen euro aan rente.

Look&Fin is sinds 2012 een 100% digitale marktplaats die investeerders – die bereid zijn hun spaargeld op een nuttige en rendabele manier in lening te geven – in contact brengt met kmo's die op zoek zijn naar financiering voor hun ontwikkelingsprojecten.

Flexibele financieringsoplossing voor kmo's

Crowdlending biedt kmo’s zeer aantrekkelijke leningtarieven door leningen aan te bieden vanaf 0,9% per jaar. Dit is mogelijk dankzij de nieuwe regelingen die door de drie gewesten van het land zijn opgezet (Winwinlening, Proxi-lening en 'Coup de Pouce'-lening). In deze voor vele bedrijven moeilijke periode maakt crowdlending het dus mogelijk om de solvabiliteit van de ondernemingen te versterken.

Frédéric Lévy Morelle, oprichter en CEO van Look&Fin. "De weg ligt voor ons dus helemaal open om deze financieringsbron meer bekendheid te geven bij de Belgische kmo’s. De gewestelijke regelingen en de bijbehorende incentives die sinds 2020 toegankelijk zijn via crowdlending zijn een aanzienlijke stap voorwaarts voor de democratisering van participatieve kredieten. We zien in dit eerste kwartaal van het jaar een versnelde toename van de vraag van zowel de kmo’s als de particuliere investeerders," voegt de CEO eraan toe. Crowdlending kan een oplossing zijn voor ondernemingen van eender welke omvang en biedt leningen van 50.000 tot 5 miljoen euro aan. Look&Fin is flexibel en analyseert de aanvragen die het ontvangt geval per geval om de kmo’s te kunnen bijstaan, ongeacht hun financieringsbehoeften (cashflow, bedrijfskapitaal, externe groei, herstructurering, ...) of de sector waarin ze actief zijn.

Vastgoed gebruikt crowdlending als hefboom

Het platform heeft ook een service ontwikkeld die specifiek gericht is op de vastgoedsector om projectontwikkelaars en vastgoedhandelaars te ondersteunen bij hun projecten. Crowdlending lijkt erg geschikt voor deze sector die voortdurend op zoek is naar eigen middelen om het aantal projecten uit te breiden. Die eigen middelen doen dienst als hefboom om bankleningen te bekomen. Het grootste bewijs hiervan: niet minder dan 50 vastgoedontwikkelaars hebben al een beroep gedaan op Look&Fin voor een totaal financieringsbedrag van 40 miljoen euro. Aan dit groeitempo schat het platform dat het binnen de 24 maanden de grens van 200 miljoen euro aan opgehaalde fondsen zal hebben bereikt.