Privacyverklaring

Lopen cfo’s achter op de technologiecurve?

17 augustus 2020
Tekst
Peter Ooms

Hier en daar leeft nog de opvatting dat sommige cfo’s de nieuwe technologie zouden tegenhouden. Ze laten de complexiteit over aan de chief information officer (cio). Die visie is echter aan het veranderen, zelfs al vóór de pandemie.

Volgens een rapport van Harvard Business Review Analytic Services moeten CFO's nu de vaardigheden van een datawetenschapper verwerven boven op hun andere competenties. ‘De uitdaging is niet langer gegevens verzamelen, maar wat te doen met de enorme hoeveelheid informatie die 24/7 het bedrijf binnenstroomt. Technologie kan CFO's nu helpen om realtime gegevens om te zetten in inzichten die procesverbeteringen stimuleren.’

CFO's erkennen het belang van technologische vaardigheden

De noodzaak voor CFO's om nieuwe technologieën onder de knie te krijgen, werd in het onderzoek (The Finance Leader of Tomorrow) van Euler Hermes als een topprioriteit aangemerkt. Dat onderzoek dateert van februari 2020 en kreeg in mei 2020 opvolging in het licht van de Covid-19-pandemie.

  • Vóór Covid-19 zei 42% van de respondenten dat ‘het begrijpen van nieuwe technologieën’, zoals analyse, kunstmatige intelligentie en modellering, een gebied is dat deel zou moeten uitmaken van de technische topvaardigheden van een CFO. Dit scoort hoger dan ‘compliance en risicobeheer’ en ‘commercieel onderlegd zijn’ - beide zijn typisch de belangrijkste zorgen voor de financiële functie.
  • Toen de enquête opnieuw werd gehouden, steeg het cijfer tot 49%, wat aantoont hoe belangrijk het wordt gezien naast kernverantwoordelijkheden zoals ‘financiële planning’ en ‘strategische besluitvorming’.
Bron: Euler Hermes

CFO & technische vaardigheden

Parallel hiermee erkenden CFO's dat investeringen in technologie van cruciaal belang zijn.

  • Voorafgaand aan de uitbraak van Covid-19 zei 22% dat nieuwe technologieën hun belangrijkste investeringsgebied zou zijn. Daarmee krijgt dit de hoogste prioriteit van het hele bedrijf.
  • Zelfs toen het onderzoek voor de tweede keer werd uitgevoerd, stond dat cijfer op 21%, het tweede na ‘werkkapitaal’ dat, begrijpelijkerwijs na de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie, met 30% de hoogste prioriteit kreeg.

CFO's missen technologische kennis en vertrouwen

Hoewel deze bevindingen positief zijn, laat het onderzoeksrapport ook zien dat er een discrepantie bestaat met wat er werkelijk gebeurt op het terrein.

  • Uit het onderzoek blijkt dat 72% van de respondenten gelooft dat hun rol de afgelopen drie jaar afhankelijker is geworden van technologie. En meer dan driekwart (78%) erkende dat nieuwe technologieën het afgelopen jaar een positieve impact hadden gehad op hun bedrijf.
  • Terwijl veel financiële leiders beweren al een goede kennis van technologie te hebben, geeft ongeveer een derde (31%) toe geen vertrouwen te hebben in hun begrip van nieuwe technologieën. Evenzo was slechts 36% van de grote bedrijven het er sterk mee eens dat ze nieuwe technologieën die relevant zijn voor hun bedrijf volledig begrijpen. Dat cijfer daalt tot 16% voor kleine bedrijven. En dat is waar de uitdaging ligt.

Hoewel het duidelijk is dat CFO's technologisch inzicht serieus nemen, is er duidelijk een kloof in kennis en vertrouwen die moet worden overbrugd als CFO's en financiële leiders de nodige technologische knowhow gaan ontwikkelen om hun functies vooruit te helpen.

CFO's moeten de sprong wagen

Als technologie op grotere schaal zal worden toegepast en geïmplementeerd in de financiële functie, lijkt het absoluut noodzakelijk dat CFO's niet alleen de technologie die ze gebruiken begrijpen, maar ook grip krijgen op opkomende technologie zoals kunstmatige intelligentie en machine learning bij het opbouwen van de strategie voor de financiële afdeling.

Hoewel de Covid-19-pandemie mogelijk op de pauzeknop had gedrukt bij een grote technologische transformatie, benadrukte de wereldwijde verschuiving naar werken op afstand tijdens lockdown alleen de noodzaak van een robuuste technische strategie. De consensus onder CFO's is dat evenementen zoals deze de waarde van een bredere digitale transformatie alleen maar aantonen, zowel binnen de financiële afdeling als voor het bredere bedrijf.

Hoewel er geen suggestie is dat CFO's technische experts zouden moeten zijn, lijkt het tempo van technologische veranderingen nog te versnellen. De opleiding rond technologie moeten een hoofdrol blijven spelen, zelfs voor diegenen die vinden dat ze goed op de hoogte zijn.

Meer in het topic: