Privacyverklaring

M&A Monitor 2019: overnameprijzen stijgen niet meer

16 mei 2019
Tekst
Peter Ooms

Het keerpunt op de Belgische fusie- en overnamemarkt lijkt bereikt volgens de M&A Monitor 2019 van Vlerick Business School. Voor het eerst in zes jaar zet de aanhoudende stijging van de overnameprijzen zich niet verder door.

Het aantal transacties bleef daarentegen wel verder groeien. Al vonden er in 2018 wel een stuk minder buitenlandse overnames plaats. Opvallend is verder dat het verwerven van technologie en aantrekken van talent aan belang winnen als motief bij een overname. Wat de transactiegrootte ten slotte betreft zitten kleinere overnamedeals in de lift.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de zesde editie van de M&A Monitor, uitgevoerd door professor Mathieu Luypaert en onderzoeker Gianni Spolverato van het Centre for Mergers, Acquisitions & Buyouts aan Vlerick Business School.

Waardering

• In 2018 werd bij de overname van een bedrijf over alle overnamesegmenten heen gemiddeld 6,5 keer de EBITDA-waarde (d.i. de operationele kasstroom) betaald.

• In het segment boven de 100 miljoen euro worden bedrijven verkocht voor gemiddeld 9,7 keer de EBITDA.

• Bij kleiner transacties onder de 1 miljoen is dat gemiddeld 4,4.

• Qua sector vinden we de hoogste multiples terug in de farma (9) en technologie (8,6); de overnameprijzen liggen het laagst in de retail, logistiek en bouw.

Volgens Mathieu Luypaert is de lichte daling van de overnameprijzen een goede zaak: “Overnameprijzen worden bepaald op basis van de groeiverwachting in combinatie met het risico. Daarbij spelen de sector en ook het verschil tussen een groot gevestigd bedrijf versus een kleine KMO een rol. Over 5 jaar tijd was de multiple over de hele lijn echter gestegen van 5 naar 6,7 in 2017. Het gevaar dreigde dat de winstgevendheid niet meer in verhouding staat met de overnamerisico’s. Het maximum was echt stilaan bereikt.”

Meer in het topic: