M&A: opmars van private equity

28 april 2021
M&A: opmars van private equity

In 36% van de bedrijfsovernames is een private equite partij betrokken. In de grootste M&A deals loopt dat percentage zelfs op tot bijna 60 procent.

Advocatenkantoor Contrast heeft zijn vijfde en meest omvangrijke M&A Survey uitgebracht. Daarin staan de meest opvallende conclusies uit een onderzoek op basis van bijna 450 Belgische M&A deals.

In deze M&A Survey werd ook expliciet onderzocht in hoeverre er een private equity of venture capital fonds mee betrokken was bij een M&A deal. Dat blijkt het geval te zijn voor een significant aantal (36%) deals. Voor de grootste transacties (meer dan 100 miljoen euro) gaat het zelfs om bijna 6 op de 10.

  • Opmerkelijk in vergelijking met de vorige vier M&A Surveys, is de opmars van gespecialiseerde verzekeringen voor verklaringen en waarborgen (‘W&I insurance’) in grotere transactiecategorieën.
  • Competitieve verkoopprocedures worden ook in toenemende mate gebruikt, vooral bij de grootste transacties.
  • Dat heeft een merkbaar effect op bepaalde belangrijke dealvoorwaarden, zoals prijsmechanismen en escrow-niveaus.

De deals in het onderzoek werden gesloten tussen begin 2016 en midden 2020. Ze waren goed voor een totale waarde van ongeveer 25 miljard euro.

Robotfoto van typische deal

Er is een heel duidelijke ‘robotfoto’ gedistilleerd van een typische Belgische M&A deal. Het kantoor vond gedetailleerde antwoorden op vragen als ‘Hoe lang duurt een overnameproces?’, ‘Hoe wordt de prijs berekend?’, ‘Welke garanties geeft de verkoper?’ en ‘Welke andere typische bedingen worden opgenomen in de overeenkomst?’.

De belangrijkste conclusie van het nieuwe onderzoek is dat de ‘robotfoto’ fundamenteel overeind is gebleven in de afgelopen vier jaar. Dat betekent dat er voor heel wat belangrijke parameters een duidelijke marktpraktijk is geïdentificeerd. Bovendien is die stabiel gebleven doorheen alle onderzoeken, ondanks radicale evoluties in de economische en financiële context, zoals de recente Covid-19 pandemie of de financiële crisis in 2008.

Relevantie voor de praktijk

De belangrijkste Belgische advocatenkantoren, accountantskantoren, financiële dienstenverleners en ook heel wat professionele investeerders hebben meegewerkt aan het onderzoek van Contrast. Ook de Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA) verleende zijn actieve steun.

Bart Bellen, partner bij Contrast: “Ik ben erg trots dat we op zo’n brede medewerking konden rekenen binnen de M&A community. Dat illustreert de concrete relevantie van ons onderzoek voor de praktijk.”