Privacyverklaring

“Mannen moeten de bondgenoot van vrouwen zijn”

3 oktober 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Wo.men in Finance viert derde verjaardag met internationale conferentie

In de financiële sector bestaat het management maar uit 28% vrouwen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van Wo.men in Finance, een organisatie die streeft naar de bewustmaking van diversiteit en inclusie en genderevenwicht wil bevorderen, Mannen zijn de geschikte bondgenoten van vrouwen, zo luidde een van de conclusies van hun eerste internationale event in juni.

Tijdens zijn speech prees premier De Croo de financiële sector als de beste leerling van de klas als het gaat over diversiteit en inclusie. Wo.men in Finance (WIF), dat drie jaar geleden het licht zag, ondernam verschillende acties om gelijke kansen voor mannen en vrouwen te stimuleren, inclusief leiderschap te bevorderen en een innovatieve en respectvolle omgeving te creëren om vrouwelijk talent aan te trekken, te behouden en op te leiden.

Toch is er nog werk aan de winkel. Dat blijkt ook uit de survey die Wo.men in Finance hield bij 1.351 medewerkers in de financiële sector. Gevraagd naar de kenmerken die respondenten meer ontwikkeld willen zien, bestond de top drie uit empathie, menselijke onderlinge verbondenheid en creativiteit. “Het is belangrijk op te merken dat zowel mannelijke als vrouwelijke respondenten hetzelfde willen”, zegt Claire Godding, co-voorzitter van WIF. “Dat is een goede zaak.”

Jezelf zijn op het werk

De klassieke definitie van inclusie is dat iedereen zichzelf kan zijn op het werk. Dat betekent van je fouten leren, een andere mening durven te hebben en een eigen leiderschapsstijl hebben zonder het gevoel te hebben er een te moeten kopiëren.

In de studie zegt 63% van alle ondervraagden dat ze inderdaad leren door fouten te maken. Maar er is een interessant verschil: 57% van de vrouwelijke senior executives tegenover 70% van de mannelijke. Mannen zijn hier dus iets optimistischer over. Ook bij de leiderschapsstijl valt het op dat vrouwen meer de neiging hebben om een aantal gedragingen te imiteren. 74% van de ondervraagden beweert dat soft skills gewaardeerd worden in het bedrijf, terwijl slechts 20% bevestigden dat die ook financieel gestimuleerd werden. “Dat kan een quick win zijn voor hr-afdelingen.”

De blokkerende factoren die vrouwen tegenkomen, bestaan uit respectievelijk de kantoorpolitiek, het evenwicht tussen werk en privéleven en de leiderschapsstijl. Liefst 28 procent overweegt om zijn of haar ontslag in te dienen door redenen die te maken hebben met cultuur in een bedrijf: leiderschapsstijl, office politics en bedrijfscultuur.

Mannen als bondgenoot

Na de voorstelling van de resultaten van de survey was het tijd voor enkele panelgesprekken die dieper ingingen op enkele thema’s. Een eerste thema was om mannen als bondgenoten van vrouwen te zien. Mannen spelen een belangrijke rol in de carrière van een vrouw, gaande van mentoring tot promotie, wat al dan niet werkt en wat vrouwen zouden moeten vragen. Mannen moeten begrijpen dat vrouwen het tijdens hun professionele carrière moeilijk hebben vanwege onbewuste vooroordelen en omdat ze werken in een professionele omgeving die gecreëerd is door mannen, voor mannen en niet aangepast is aan vrouwen.

Nicolas De Callataÿ, ceo CITI Belgium, getuigt dat ze iemand aan het aanwerven waren voor een nieuwe lijn van activiteiten voor CTI. “Een van de kandidaten, die we echt geweldig vonden, vertelde dat ze zwanger was en waarschijnlijk na drie maanden zou moeten thuisblijven. Toch boden we haar de baan aan. Als je dit soort flexibiliteit biedt, behoud je het beste talent waarschijnlijk voor vijf of tien jaar of zelfs nog langer. Mannen moeten met andere woorden op lange termijn kijken.”

Ook bij AXA zien ze het belang van bondgenootschap en werken ze aan onbewuste vooroordelen, bewustwording, de loonkloof en het ouderschapsbeleid. “Maar de gemakkelijkste manier is om vrouwen gewoon op hogere managementposities te plaatsen”, zegt Luc Vandemoortele, Diversity & Inclusion Manager AXA. “Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mannen die ooit een vrouwelijke manager hadden, dat daarna normaal vinden en accepteren. Zij zien vrouwen als gelijkwaardige partners, en dat is de gemakkelijkste weg. Ik ben er trots op dat het directiecomité van AXA België al sinds 2018 genderevenwichtig was. En sinds 1 januari van dit jaar hebben we zelfs 60% vrouwen. We moeten dus opletten om niet de omgekeerde weg te gaan”, lacht hij. “We hebben wel nog werk te doen op de niveaus daaronder. Daar zitten we nog maar op 35 en 33 procent.”

Taak voor hr en ceo

Het volgende panel focuste op de uitdaging om de inspanningen voor diversiteit en inclusie uit te stralen naar de hele organisatie. Het is niet voldoende om diversiteitsprogramma’s alleen maar bij hr te parkeren, het moet door de volledige organisatie gedragen worden. “Er zijn verschillende denkpistes, die elk hun voor- en nadelen hebben”, zegt Katrien Goossens, diversity & inclusion Lead, ING Benelux. “De rol direct aan de ceo laten rapporteren, is een duidelijk signaal naar de business dat het een strategisch thema is. Zelf maak ik deel uit van de hr-divisie. Het grote voordeel daarvan is dat je meer impact hebt, want je zit dichter bij processen en de systemen van de medewerkers.”

Het derde panelgesprek focuste op de opvolging en het betrekken van jongeren. Een van de verbintenissen van Wo.men in Finance is anticiperen op de bank of verzekering van morgen. Daarom is het belangrijk om uit te reiken naar de jongere generatie om een vlotte transitie aan de top te garanderen. “Door een traineeship kun je binnen het bank- en verzekeringswezen leren wat je echt leuk vindt, maar ook wat niet leuk”, zegt Charlotte Gaudy, director financial expertise & derogations Belfius. “Tegelijkertijd creëer je een netwerk binnen het bedrijf. Als mentor van dat talent moet je mogelijkheden creëren voor hen en de kans geven om te bewegen binnen de organisatie.” De financiële sector moet zichzelf ook meer promoten, vooral voor de jonge generatie, concludeert ze. “Die generatie wil meer impact hebben. En de financiële sector kan hen dat bieden, omdat ook wij dat belangrijk vinden.”

Meer in het topic: