Meer fysieke schade door extreem weer

31 January 2019
Meer fysieke schade door extreem weer

De komende jaren worden de weersomstandigheden extremer. Sommige sectoren lopen het risico daarbij (fysieke) schade op te lopen en worden geconfronteerd met stijgende kosten. Dat zegt Jessica Ground van Schroders.

De klimaatverandering is een langetermijnonderwerp bij uitstek. Analyses gaan vaak over risico’s in de verre toekomst. Eén aspect van de klimaatverandering is al voelbaar. De temperaturen stijgen en daarmee ook de gevolgen van extreem weer. In 2019 wordt een El Niño-effect verwacht: het weer wordt warmer en extremer.

Olie, gas, nutsvoorzieningen en basisgrondstoffen

Beleggers zijn zich vaak niet bewust van de fysieke kwetsbaarheid van de bedrijven en de schade die kan ontstaan aan de fysieke activa en infrastructuur als gevolg van extreme weersomstandigheden. Jessica Ground wijst erop dat vooral de sectoren olie-, gas-, nutsvoorzieningen en basisgrondstoffen blootgesteld zijn aan de fysieke gevolgen van de klimaatverandering. De mogelijke kosten voor het verzekeren van hun fysieke activa bedragen meer dan drie procent van hun marktwaarde. De sectoren die de minste risico’s lopen zijn technologie, persoonlijke en huishoudelijke goederen en gezondheidszorg.