Privacyverklaring

Minder faillissementen door opschorting rechtszaken

3 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

Volgens de Graydon Barometer Faillissementen zijn er 3.607 faillissementen uitgesproken in de eerste vijf maanden van 2020. In mei waren er slechts 311 uitspraken.

De coronacrisis maakt een abrupt einde aan de hausse van faillissementen die zich vorig jaar al had ingezet. 2020 kent na vijf maanden 3.607 vonnissen. In dezelfde periode vorig jaar gingen 5.105 Belgische bedrijven failliet. De afname van het aantal faillissementen wordt veroorzaakt door de beperkte dienstverlening van de rechtbanken naar aanleiding van de coronacrisis. Daarbij zijn alleen urgente zaken uitgesproken of zaken die voor de lockdown waren ingezet.

In mei 2020 gingen 311 Belgische bedrijven failliet, minder zelfs dan de voorafgaande maand april.

Aantal faillissementen per gewest

  • Vlaamse Gewest: in de eerste vijf maanden van 2020 zijn in het totaal 1.899 bedrijven failliet gegaan. In de maand mei telde Vlaanderen 199 faillissementsuitspraken.
  • Waalse Gewest: in de eerste vijf maanden van 2020 zijn in totaal 947 bedrijven failliet gegaan. In de maand mei telde Wallonië 80 faillissementsuitspraken.
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: in de eerste vijf maanden van 2020 zijn in totaal 744 bedrijven failliet gegaan. In de maand mei telde Brussel 28 faillissementsuitspraken.

Steunmaatregelen werken

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Uit cijfers zien we dat de impact van de huidige coronacrisis op het Belgische bedrijfsleven groot is, maar ook dat de genomen steunmaatregelen hun effect niet missen.

Toch tonen onze modellen eerder aan dat ook gezonde bedrijven over de kop dreigen te gaan.

Drie kwart van de bedrijven aan Vlaamse zijde beschikt over voldoende middelen om de activiteiten te kunnen hervatten. Dit neemt niet weg dat er nog steeds bedrijven zijn voor wie dit een onmogelijke opgave is. De problemen waar deze bedrijven nu voor staan, zien we nog niet terug in de faillissementscijfers. Simpelweg omdat de rechtbanken sinds de lockdown in maart hun dienstverlening hebben aangepast en bijna uitsluitend uitspraken hebben gedaan in lopende zaken en dringende faillissementszaken hebben behandeld.

Horeca heeft het zwaar te verduren

De problemen situeren zich in alle sectoren, met de horeca als uitschieter. Ook met de geplande heropening op 8 juni dreigt een kwart van de horecazaken failliet te gaan. Momenteel bevindt de helft van de horecazaken zich in de problemen. Zelfs wanneer die tot einde zomer de helft van hun normale inkomsten binnenhaalt, zal nog steeds een kwart van alle horecazaken de boeken moeten sluiten. Het probleem situeert zich vooral in de grote steden omdat de handelshuur hier het hoogst is.

Deze rem op de rechtbanken, in combinatie met de huidige economische situatie, zal ervoor zorgen dat deze cijfers alleen maar een voorbode zijn voor wat zich de komende tijd gaat afspelen. Tegelijk tonen we aan waar nog extra middelen noodzakelijk zijn. Bovendien was er sinds vorig jaar al een nieuwe toename van het aantal faillissementen.”

Meer in het topic: