Na crowdlending nu kapitaalronde voor groeiende koffieketen

25 augustus 2020
Na crowdlending nu kapitaalronde voor groeiende koffieketen

De West-Vlaamse koffieketen IzyCoffee heeft een succesvolle kapitaalronde voor een bedrag van 300.000 euro achter de rug. De opgehaalde financiering is bedoeld om de ambitie om snel nieuwe vestigingen te openen, te realiseren.

“Dit jaar willen we nog vestigingen openen in Gent, Brugge, Kortrijk en Roeselare”, aldus zaakvoerder Bart Buyse. Hij lanceerde zijn koffieconcept in 2018, met een coffee truck en een eerste vestiging van de koffiezaak in Izegem.

Het is altijd Buyses ambitie geweest om van zijn concept een echte keten te maken. Hij wil ten minste één IzyCoffee-vestiging in elke Belgische stad met meer dan 20.000 inwoners.

Na crowdlending komt kapitaalinvestering

Dergelijke ambities vereisen uiteraard investeringen in panden, personeel, materiaal... Daarom lanceerde Buyse vorig jaar met IzyCoffee een crowdlendingcampagne via WinWinner, die meer dan 150.000 euro in het laatje bracht. De opgehaalde leningen werden gebruikt voor de financiering van de tweede en derde IzyCoffee-vestiging. “De crowdlendingcampagne was een groot succes, maar we wisten dat we een nog grotere kapitaalbehoefte hadden voor de financiering van onze verdere expansie in 2020/2021”, licht Buyse toe.

De periode van de verplichte sluiting als gevolg van de corona-lockdown werd door Buyse dan ook nuttig ingevuld: “De horeca werd zwaar getroffen door de lockdown maar wij zagen direct de positieve mogelijkheden van kapitaal ophalen in crisistijden om de verdere groei van ons horecaconcept te onderbouwen. Tijdens de lockdown kwam er tijd vrij om onze case professioneel voor te bereiden om ervoor te zorgen dat we de juiste investeerder zouden vinden.”

Die professionele voorbereiding van de case gebeurde door het Gentse funding agency The Harbour. “We hebben Barts businessplan gechallenged en de financiële vooruitzichten onderbouwd met een grondig cashflowplan”, vertelt Marijke Van de Sompele, senior manager bij The Harbour. “Het was een enorm steile leercurve”, vult Buyse aan. “Maar deze oefening zal ons in de volgende maanden en jaren helpen om met IzyCoffee de juiste weg in ons groeipad te blijven volgen.”

Gent, Brugge, Kortrijk en Roeselare

De voorbereiding leidde uiteindelijk tot een succesvolle kapitaalronde voor een bedrag van 300.000 euro. De identiteit van de nieuwe investeerder wordt niet bekendgemaakt, maar de business angel laat wel het volgende weten: “Ik ken Bart goed als ondernemer en heb hem IzyCoffee ‘from scratch’ zien opbouwen. Zijn gedrevenheid, internationale achtergrond, professioneel team en het businessplan hebben mij doen besluiten om mee in zijn verhaal te stappen. Wanneer ik de huidige resultaten en de toekomstige scenario’s naast het businessplan leg, ligt er een mooie toekomst voor IzyCoffee in het vooruitzicht. Ik ben zeer verheugd om achter de schermen te kunnen bijdragen aan dit succesverhaal.”

De kapitaalinjectie moet IzyCoffee helpen om op korte termijn nog meer vestigingen te openen.