Privacyverklaring

“Na de Big Four willen we de grootste worden”

2 januari 2023
Tekst
Dirk Van Thuyne

Na een financiële carrière van 23 jaar in de wereld van uitzendarbeid en hr-diensten, onder andere bij Randstad en Adecco, was Ninovieter Wim Six toe aan een nieuwe uitdaging. Via zijn netwerk kwam hij in contact met PIA Group, een nationale speler op het vlak van accountancy- en consultancydiensten met hoofdkwartier in Gent. “Ondanks de stevige marktpositie kende ik het bedrijf niet”, klinkt Wim Six een beetje verontschuldigend. “PIA Group is een echte verborgen parel. Het bedrijf heeft al een indrukwekkend groeiparcours achter de rug en het koestert nog heel wat nationale en internationale ambities. Daartoe wil ik mijn steentje bijdragen. Na de Big Four willen we de grootste worden.”

Net na de zomer ben je cfo geworden bij PIA Group? Waarom heb je voor dit bedrijf gekozen?

“Ik was op zoek naar een job in een andere sector, maar er moest wel een link zijn met dienstverlening en vooral met het menselijke aspect. PIA Group bekleedt een unieke positie in de wereld van accountancy en adviesverlening dankzij een originele aanpak. Elk kantoor dat toetreedt, behoudt zijn naam en eigenheid. We raken niet aan het eigen DNA. De klanten kunnen dus blijven rekenen op de lokale, persoonlijke service die ze gewend zijn. Aan de andere kant ondersteunen en ontzorgen we onze kantoren op allerlei vlakken zoals IT, operations, hr, digitalisatie, finance en marketing. Daarnaast kunnen de partners een beroep doen op de expertise en knowhow van een team van experten. De combinatie van lokale focus met de kracht en expertise van een grote organisatie vond ik heel aantrekkelijk.”

Wat zijn je prioriteiten?

“PIA Group is de voorbije jaren heel snel gegroeid. Alle nieuwe kantoren willen we uiteraard ondersteunen vanuit de centrale diensten. Een van mijn prioriteiten bestaat erin om een structuur uit te tekenen waardoor het bedrijf nog beter gewapend is voor de toekomst. Daarnaast gaan we werken aan een snellere en robuustere rapportering, in de eerste plaats van de financiële cijfers, maar we willen ook nog meer de link leggen naar de operationele kpi’s.”

Wat heb je in die eerste maanden al gerealiseerd?

“De voorbije weken en maanden hebben we met ons team hard gewerkt aan de financiering van het bedrijf. Tot voor kort waren alle externe financieringen aangegaan op het niveau van de verschillende werkmaatschappijen. Dit hebben we nu gecentraliseerd. Het ging dus om een herfinanciering, maar ook om de uitbreiding van de kredietfaciliteiten met het oog op toekomstige acquisities.”

Hoe groot is de oorlogskas van PIA Group?

(twijfelt) “Dat is een vraag waar ik niet in detail kan op antwoorden. Laat ons zeggen dat we nu minstens voldoende munitie hebben om de komende jaren onze ambitieuze groeiplannen te realiseren.”

In de sector is een grote consolidatiegolf aan de gang. Wat is een ideale overnameprooi voor PIA Group?

“In de eerste plaats moet het financiële plaatje kloppen. Daarnaast wil ik benadrukken dat we geen interesse hebben in omzet om de omzet. Zo nemen we niet snel een kantoor over waarvan de zaakvoerder met pensioen wil gaan. Neen, onze strategie bestaat er net in om een partnership aan te gaan met dynamische entrepreneurs. Zij wijden zich volledig aan de klanten, terwijl onze experts zich buigen over actuele thema’s zoals digitalisering, rekrutering en compliance.”

Midden oktober zette PIA Group zijn eerste stappen in het buitenland, meer bepaald in Nederland.

“Dat klopt. We willen onze beproefde buy-and-buildstrategie nu ook uitrollen bij onze noorderburen. We zijn daartoe een partnership aangegaan met de Nederlandse accountancygroep Brouwers Accountants. Zij huldigen een gelijkaardige visie. De Nederlandse markt is natuurlijk een beetje anders, maar de grote ontwikkelingen zijn dezelfde.”

In januari 2023 zullen de lonen met meer dan tien procent stijgen, een gevolg van de automatische indexering. Hoe groot is de impact op de PIA Group?

“We zijn een dienstverlenend bedrijf en dat betekent dat een groot aandeel van onze kosten personeelsgerelateerd is. We hebben net een uitgebreide budgetteringsoefening achter de rug. We zijn een gezond bedrijf en kunnen de stijgende personeelskosten opvangen, al moeten we uiteraard een stuk doorrekenen in onze prijzen. Voor PIA Group valt de impact wel mee, maar ik vrees het ergste voor sectoren waar het soms veel moeilijker is om de gestegen kosten door te rekenen. Denk maar aan de horeca of de retail.”

Hoe ziet de financiële afdeling van PIA Group eruit?

“Al bij al is het een klein team, bestaande uit amper zeven personen, al zijn er plannen om het team te versterken. Samen ontzorgen we de 40 kantoren en 750 medewerkers in België op het vlak van alle administratieve en boekhoudkundige formaliteiten. We spreken dan over de boekhouding (btw, jaarrekening, …), de maandelijkse rapportering (zowel financieel als operationeel), debiteurenbeheer en ook facilitymanagement en het wagenparkbeheer.”

Hoe moeilijk is het om nieuwe profielen te vinden?

“Ik heb 23 jaar ervaring in personeelsbezetting, ik weet dus als geen ander hoe moeilijk het geworden is om de witte raven te strikken. PIA Group heeft wel enkele troeven. Het indrukwekkende groeiverhaal en de internationale ambities zijn alvast twee belangrijke. Daarnaast zijn er heel wat interne doorgroeimogelijkheden. Zo kunnen medewerkers vanuit de kantoren doorgroeien naar een centrale functie op het hoofdkwartier of omgekeerd.”

Heeft je overstap iets veranderd aan je werk-privébalans? Is deze job gemakkelijk te combineren met je privéleven? Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?

“Ik ben niet echt een fan van de term werk-privébalans. Als je iets graag doet, dan kost het geen moeite om ’s avonds of in het weekend nog eens de handen uit de mouwen te steken. Het komt er gewoon op aan om op tijd en stond wat afstand te nemen door iets anders te doen. Thuis kom ik helemaal tot rust: samen genieten met de kinderen, tuinieren, wat lezen en netflixen, … Wat ik ten slotte voor geen geld ter wereld wil missen, is de jaarlijkse skivakantie.”

(kader)

Over PIA Group

Opgericht door Steven Brouckaert in 2012 is PIA Group dankzij een succesvolle buy-and-buildstrategie bezig aan een snelle opmars. De ambitie bestaat erin om de leidinggevende speler te worden in accountancy- en adviesdiensten aan kmo-bedrijven. Anders gezegd: de grootste na de Big Four. Anno 2022 telt het bedrijf 40 kantoren en 750 medewerkers in Vlaanderen en Brussel. Dit najaar zette PIA Group de eerste stappen in het buitenland via een samenwerking met het Nederlandse Brouwers Accountants.

In de sector woedt een consolidatiegolf en ook PIA Group doet daar gretig aan mee door in zee te gaan met dynamische entrepreneurs. Ondanks de schaalgrootte, waakt het bedrijf erover dat de persoonlijke band tussen klant en medewerker niet verloren gaat. De groeistrategie krijgt de volle steun van referentieaandeelhouder Baltisse, de investeringsgroep van Filip Balcaen.

Meer in het topic: