Naar een standaarddefinitie van Ebitda?

26 november 2019
Naar een standaarddefinitie van Ebitda?

Uit een analyse van Audit Analytics blijkt dat 97 procent van de S&P500 bedrijven bij hun rapportering gebruikmaken van boekhoudkundige termen die niet in de GAAP staan. Ebitda is het voorbeeld bij uitstek.

In de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) staat de Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (Ebitda) niet gedefinieerd. Toch hanteren heel wat bedrijven een maatstaf voor hun operationele winst. Het probleem is dat ze zelf bepalen hoe die er dan uitziet. Uit een analyse van de International Accountancy Standards Board (IASB) blijkt dat er wel negen verschillende definities bestaan in een kleine proef van honderd bedrijven verspreid over de wereld.

De krant Financial Times verwijst naar de recente communicatie van WeWork dat een introductie op de beurs zocht. Het maakte melding van ‘community adjusted ebitda’ waarbij het winst weergaf maar dan zonder de marketingkosten mee te rekenen.

De IASB werkt nu aan een gestandaardiseerde definitie die ze in de komende maanden zal lanceren. Dat moet de transparantie verbeteren. De krant denkt dat de invoering ervan ook de kosten zal verhogen.

Bron: Financial Times