Nederlandse banken kennen kleine leningen aan kmo’s automatisch toe

30 juli 2019
Nederlandse banken kennen kleine leningen aan kmo’s automatisch toe

Rabobank volgt ABN Amro en ING met een geautomatiseerde oplossing in de markt van de kleine leningen voor kmo’s. De inzet van datatechnologie moet de kost verlagen en de service versnellen.

Met de introductie van Fundr volgt Rabobank eerdere initiatieven van ABN Amro (met New10) en ING (in samenwerking met Funding Options). Kmo-leiders die een lening willen, kunnen online enkele gegevens invullen. Die worden vergeleken met de databank van de Kamer van Koophandel. Ze weten na een kwartier hoeveel ze kunnen lenen. “Het vaste lijstje van het indienen van meerjarige ondernemingsplannen of langdurige prognoses zijn bij Fundr uit het aanvraagproces weggesneden. Niet meer dat lange tennisspel tussen ondernemer en bank,” meldt de Nederlandse zakenkrant FD.

De bank maakt gebruik van data-analyse, machine learning en de nieuwe mogelijkheden van PSD2 waardoor ze een zicht krijgt op de betaalrekening van de aanvrager. Toch volgt een videogesprek om nog een aantal bijkomende zaken te checken zoals de afschrijvingen en de nettowinst. Marcel Gerritsen, directeur bedrijven van Rabobank: “Onze klanten hebben aangegeven een 100% digitaal proces niet prettig te vinden.”

Via dit kanaal biedt de bank leningen tussen 5.000 en 250.000 euro aan met looptijden tussen twee en tien jaar. “Rentes gaan tot maximaal 14 procent. Men kan alleen kiezen uit zakelijke leningen zonder onderpand en financial lease”, schrijft de krant.

De Nederlandse grootbanken reageren hiermee niet alleen op de komst van fintechs zoals Funding Circle, Spotcap of Bridgefund die stilaan succesvol worden. Ze willen ook het aantal leningen aan kleine bedrijven vergroten. KMO’s kregen na de crisis moeilijker bankkrediet. Intussen vertrouwen die ondernemers de bank niet meer. Volgens de krant is het aantal zakelijke kredietklanten van de banken sinds 2013 met een derde afgenomen.