“Netwerken en reputatiemanagement cruciaal voor freelancers”

1 juli 2021
Tekst
Gert Verlinden
“Netwerken en reputatiemanagement cruciaal voor freelancers”

Hoe als zelfstandig consultant evolueren tot financepartner?

Freelancers in finance en supplychain: hoe blijven ze overeind terwijl een pandemie bedrijven op hun grondvesten doet daveren? Klanten kijken kritisch naar kosten en tarieven, nieuwe projecten starten aarzelend op, de concurrentie staat te drummen voor een opdracht. “Netwerken en reputatiemanagement zijn meer dan ooit cruciaal.”

Netwerken in een periode waarin we massaal telewerken en het muisstil is rond evenementen, hoe doen freelancers dat? Ze gebruiken technologie zoals Whatsapp-groepen of een premiumaccount op LinkedIn. Ze blijven communiceren met hun vorige opdrachtgevers en verzorgen hun contacten bij detacheringsbedrijven, zoals bijvoorbeeld Waterfront. Hans Naert: “Het plan om te freelancen zat vorige zomer al in mijn hoofd. Ik contacteerde proactief bedrijven die de doorslaggevende schakel vormen tussen klant en freelancer.”

Silo’s overstijgen

“Het is een netwerkbusiness”, aldus Ingrid Robberechts. Opvallend meer zelfstandigen die op zoek zijn naar een project verzenden haar een verzoek om te connecteren op LinkedIn. Ze adviseert om ook tijdens de pandemie top-of-mind te blijven bij potentiële klanten. “Laat aan de juiste mensen weten wie je bent, wat je doet en wanneer je beschikbaar bent, ook al is dat tijdsintensief en is het zoveel leuker om elkaar fysiek te zien.”

Els Van Gaver is freelance finance businesspartner. Ze wijst erop dat telewerk een bijkomende hindernis vormt wanneer je bij een klant interne netwerken wil uitbouwen. “De informele gesprekken op kantoor zijn goud waard. Je kan vlotter in de breedte werken en de silo’s tussen bijvoorbeeld finance en procurement overstijgen.”

Stappen bedrijven onder druk van een toenemende aandacht voor budgetten af van een inclusief talentmanagement? Die perceptie delen de freelancers aan de ronde tafel niet. Karen Capistrano, freelanceconsultant voor Philip Moris International: “De contractors horen bij het team. Ik heb dezelfde toegangsrechten, al is dat allicht typisch voor grote internationale organisaties.” Ingrid Robberechts: “Klanten blijven alert voor het potentiële risico op schijnzelfstandigheid. Ondanks de neerwaartse druk op tarieven, is er geen impact op de integratie van de consultants in de teams.”

Ultieme stresstest

Het afgelopen jaar stelde bijna elke freelanceconsultant zich vragen bij zijn of haar statuut. Betekent de coronacrisis de ultieme stresstest voor de freelancer? Toont deze periode aan wie in hart en nieren een zelfstandig consultant is? Sowieso is het een flinke realitycheck. Mensen twijfelen, ook al kozen ze bewust voor deze loopbaan. Het is geen doelgerichte periode. De freelancers blijven paraat, al overwegen sommigen ook de payrollpiste. Tegelijk blijven ze veerkrachtig en zien ze vooral opportuniteiten in plaats van hindernissen. Karen Capistrano: “De stress heb je sowieso ook binnen je huidige opdracht: komt er een verlenging of niet, kies ik beter voor een langlopende missie bij een andere klant?”

Het naderende einde van een project bij een klant is een uitstekende lakmoesproef. Wat vertelt de markt? Op wie doe ik als freelancer een beroep en op wie kan ik rekenen? Een goede timing is daarbij essentieel, net zoals proactief je netwerk inschakelen.

Klanten aarzelen soms wat langer voor ze beslissen om met iemand in zee te gaan. De prijszetting speelt harder. Anderzijds is het niet evident om de juiste consultant met de nodige bewezen competenties te vinden. “Vandaag neigt de vraag naar senior financeprofielen die meer operationeel willen werken”, aldus Ingrid Robberechts. “De strategische opdrachten zie ik in de tweede jaarhelft opnieuw aantrekken. Dan zullen sommige bedrijven noodgedwongen herorganiseren of grote veranderingsprojecten opstarten.”

Vertrouwen

Dat in tal van bedrijven medewerkers uitvallen door ziekte of mentaal opgebrand zijn, biedt opportuniteiten voor finance- en supplychainfreelancers. De verwachte boom aan coronababy’s creëert ook tijdelijke gaten in organisaties, net zoals medewerkers die de balans opmaken van hun carrière en opstappen, al dan niet noodgedwongen zoals in de toeristische of luchtvaartsector. De markt bloeit heel voorzichtig opnieuw op. Telewerk is ingeburgerd, er komt opnieuw ruimte voor andere projecten.

“Een freelancer doet doorgaans meer dan de klant verwacht. Zo bouw je aan vertrouwen en een solide reputatie”, aldus Hans Naert. Hij gelooft daarom dat de freelancemarkt verder zal groeien. De sleutel tot succes van een project is de realisatie van een businesspartnerschap in finance. “Dat is het ultieme doel”, poneert Ingrid Robberechts. “Een project is een puur financieel-technische job, maar klanten verwachten dat je ook een echte partner voor hen bent. Dat is bijzonder moeilijk te realiseren op afstand, zonder non-verbale communicatie. Aan tafel zitten bij de directie: daar toon je je invloed en bouw je reputatie op.”

Nadenken over uitgaven en investeringen

Goede financefreelancers zijn ook goede cfo’s van hun eigen zaak en carrière, nu meer dan ooit. Ze denken twee keer na over uitgaven en investeringen, over het tijdstip van en het aantal verlofdagen dat ze dit jaar nemen. De pandemie doet hen meer dan gebruikelijk reflecteren over de toekomst. “Waar kan ik waarde creëren, breid ik mijn zaak uit of focus ik me louter op interim-management”, vraagt Karen Capistrano zich af.

Nu bepaalde projecten op een rustiger pitje staan, is investeren in opleidingen een logische overweging, al reken je als zelfstandig consultant vanzelfsprekend het rendement uit. Els Van Gaver springt er inventief mee om. Ze houdt haar kennis up-to-date, bijvoorbeeld op het vlak van Power BI. “De digitalisering in finance neemt een hoge vlucht, maar het is onmogelijk expert te zijn in alle disciplines en technologieën. Het is een uitdaging om opleiding te volgen en de opgestoken kennis vervolgens toe te passen bij een klant. Al moet er voor alles een eerste keer zijn.”

Hans Naert: “Ik ben dankbaar dat ik de kans kreeg om een functie op managementniveau te betrekken. Daardoor ontstonden nieuwe opportuniteiten voor mijn profiel.” Praktijkervaring brengt namelijk het meeste op, net zoals snelle inzetbaarheid en een korte inwerkperiode.