OESO: VS wil multinationals belasten op basis van lokale verkoop

8 april 2021
OESO: VS wil multinationals belasten op basis van lokale verkoop

Daarmee zouden internationale bedrijven – inclusief de grote technologiegroepen – ook belastingen betalen in landen waar ze wel omzet halen maar geen lokale vestiging hebben.

De zakenkrant Financial Times heeft de documenten ingekeken die het land aan de onderhandelaars van de OESO heeft bezorgd. Daarbij doet de regering Biden een oproep naar de grootste bedrijven ter wereld om belastingen te betalen aan nationale regeringen op basis van hun verkopen in elk land. Het voorstel maakt deel uit van een deal over een wereldwijde minimumbelasting.

“In de documenten die zijn verzonden naar de 135 landen die onderhandelen over internationale belastingheffing bij de OESO in Parijs, heeft de Amerikaanse schatkist een plan opgesteld dat van toepassing zou zijn op de wereldwijde winsten van de allergrootste bedrijven, waaronder grote Amerikaanse technologiegroepen en dat ongeacht hun fysieke aanwezigheid in een bepaald land,” schrijft de krant.

Stabiel belastingstelsel

Met het voorstel wil de VS de onderhandelingen bij de OESO stimuleren met de belofte van een stabieler internationaal belastingstelsel. Dat maakt het mogelijk om de wildgroei van nationale digitale belastingen te stoppen en de structuur van belastingontwijking en winstverschuiving te doorbreken die veel multinationals nu nog hanteren.

Het Witte Huis had eerder al opgeroepen om de Amerikaanse vennootschapsbelasting de komende 15 jaar met ongeveer 2,5 biljoen dollar te verhogen. Daarmee kan de regering de 2 biljoen dollar aan investeringen betalen in infrastructuur, schone energie enzoverder. Ook het IMF had eerder deze week voorgesteld om de grote vermogens van particulieren en bedrijven zwaarder te belasten om de kosten voor de aanpak van de pandemie te betalen.

Kans van slagen

In de OESO lopen er al jaren onderhandelingen over de thematiek. In de FT reageerde ook Pascal Saint-Amans, hoofd van de belastingadministratie bij de OESO. Hij was blij met de voorstellen van de VS. "Het is een serieus voorstel met kans van slagen in zowel de internationale onderhandelingen als het Amerikaanse Congres. Dit zou het systeem van internationale vennootschapsbelasting kunnen stabiliseren."

Hij voegde eraan toe dat het voorstel waarschijnlijk evenveel inkomsten voor andere landen zou opleveren als de suggestie van de OESO zelf, terwijl het de VS ook toestaat om het gewenste geld van de grootste bedrijven te verzamelen.

Het voorstel moet ook een einde maken aan de conflicten over de digitale taks. Nu al heffen Frankrijk, Spanje, Italië en het VK een belasting op digitale diensten omdat er maar geen internationaal akkoord tot stand kwam.

De krant wijst er wel op dat veel experten vinden dat de voorstellen van de OESO niet ver genoeg gaan. Groeilanden zouden slechts beperkt in staat zijn om die belasting ook te heffen.

Bron: Financial Times