Privacyverklaring

“Onze medewerkers kiezen massaal voor hybrides”

1 november 2020
Tekst
Patrick Verhoest

Puur elektrische wagen doet het nog niet zo goed

Ter gelegenheid van de voorstelling van de nieuwe Audi A3 trok FDmagazine naar Accent, waar cfo Veerle Lacombe de verantwoordelijkheid heeft over een vloot die grotendeels uit Audi-wagens bestaat.

Accent koos resoluut voor Audi als partner voor de vloot van het bedrijf. De nieuwe Audi A3 maakt dus ongetwijfeld binnenkort zijn intrede bij het uitzendkantoor. Volgens cfo Veerle Lacombe is dat geen toeval: “Zoals een hond altijd een beetje lijkt op zijn baasje, zo verpersoonlijkt een wagen de bestuurder ervan. Zelf opteerde ik daarom voor een sportieve, hybride wagen. Om dezelfde reden koos Accent voor Audi. De klasrijke premiumwagens moeten de normen van ons bedrijf uitstralen. Daar horen degelijkheid, kwaliteit, dynamiek en sportiviteit bij.” De cfo geeft aan dat kantoorverantwoordelijken en consulenten bij het uitzendbedrijf de beschikking krijgen over een bedrijfswagen. De wagen kan ook een middel zijn om wie extra presteert te belonen. Het wagenpark van Accent bevat zo’n zevenhonderd wagens, waarvan de categorieën A en B binnenkort enkel Audi bevatten.

Ecologie als thema

Accent voorziet in laadpalen op het hoofdkwartier en gaat dat aantal in de toekomst nog uitbreiden. Veerle Lacombe: “We werken volop aan het vergroenen van ons wagenpark. Zo boden we in 2020 plug-in hybrides en een volledig elektrische wagen aan. We zijn zeer trots dat liefst 81 procent van de medewerkers dit jaar voor een hybride koos. Dat toont aan dat ecologie bij ons een belangrijk thema is.” De puur elektrische wagen doet het nog niet zo goed. Dat heeft volgens Lacombe te maken met het feit dat de laadinfrastructuur in ons land nog ontoereikend is. Bovendien is de autonomie van deze wagens te beperkt. “Verder is de elektrische wagen nog te duur in verhouding tot de wagen op klassieke brandstof. We verwachten een doorgedreven elektrificatie zodra de merken met goedkopere modellen komen. Ondertussen monitoren we het laadgedrag van onze medewerkers. Zo zijn we er zeker van dat het elektrisch rijden optimaal gebeurt.”

TCO

Voor wat de total cost of ownership (TCO) betreft, werkt Accent met vijf categorieën. De cfo en haar team werken aan de automatisering van dat gegeven. “We zijn al een tijdje bezig met het digitaliseren van onze werkprocessen. Dat geldt ook voor de TCO. Tegenwoordig werken we met ExpoFleet, een pakket voor de vloot. We gaan Navision, ons boekhoudpakket, integreren met dit instrument. Het zal ons toelaten om op het niveau van nummerplaat te weten hoeveel elke wagen exact kost per bestuurder. Dat is het project waarop we voor 2020 met ons team volop inzetten.”

Financieel team

Veerle Lacombe wordt omringd door een financieel team van 28 medewerkers. “Ik heb een fantastisch team. De helft van mijn ploeg vormt de frontoffice. Zij staan in voor business, credit en cost controlling. De andere collega’s zijn verantwoordelijk voor accounting, taks, audit en consolidatie. Ze staan ook in voor de financiële ondersteuning van het veld, onze 1.200 medewerkers. Door de coronacrisis werkten we lange tijd van thuis uit. Het leerde ons dat heel wat collega’s graag gedurende één of meerdere dagen vanuit een thuiskantoor werken, omdat ze zich dan extra goed kunnen concentreren op hun taak. Dat zal nodig zijn, want ik verwacht in de toekomst door de coronaperikelen toch wel wat betalingsproblemen.”

Kader

De wagen

Model

Audi A3 Sportback 30 TDI 85 (116) kW (pk)

zes versnellingen

Prijs geteste versie

€ 26.107,23 excl. btw

Verkrijgbaar vanaf

€ 23.016,53 excl. btw

BIV

Brussel – Wallonië en leasing: € 495

Vlaanderen: € 582,01

Verkeersbelasting

Brussel – Wallonië en leasing: € 439,56

Vlaanderen: € 465,93

---

(Rond de wagen)

4,2

l/100 km

Verbruik (WLTP-waarde)

Gecombineerd

111

g/km

Uitstoot (WLTP-waarde)

Gecombineerd

3,5

l/100 km

Verbruik (NEDC 2.0)

Gecombineerd

92

g/km

Uitstoot (NEDC 2.0)

Gecombineerd

85 (116)

kW (pk)

Vermogen

380

liter

(1200 l met platte achterbank)

Kofferinhoud

Meer in het topic: