“Op de universiteit leer je niet werken met Excel”

1 december 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts

Laurens van Renterghem is masterstudent handelsingenieur aan de KU Leuven en deed zijn eerste stage-ervaring op bij Deloitte in het Global Tax Centre Europe. Dat helpt grote bedrijven met het correct indienen van hun belastingaangiftes in verschillende landen. De vrijwillige stage gaf de student een eerste idee van het werkleven. Door het volgen van verschillende stages, hoopt hij na zijn studies zijn droomjob te strikken.

In Laurens van Renterghems opleiding ligt de focus op het verwerven van analytische kennis om op die manier problemen op een abstracte manier op te lossen. Tijdens zijn eerste werkervaring merkte de young potential dat het nodig was om een aantal soft skills onder de knie te krijgen. “Zo is het belangrijk om goed te communiceren met de collega’s, maar ook om op te komen voor jezelf in het team en initiatief te nemen”, zegt Laurens. Het is geen evidentie om een eigen visie in de verf te zetten. Dit is zeker het geval tijdens de eerste dagen on the job.

Alles uit je carrière halen

Bij Deloitte is de mantra work hard play hard zeker van toepassing. Iedereen doet voort tot het werk klaar is, ook als dat overuren vraagt. “In die mentaliteit kan ik me zeker vinden. Daarnaast is er sprake van veel respect tussen de collega’s. Toch heb ik ook gemerkt dat alle medewerkers er achter de schermen naar streven om het maximum uit hun carrière te halen. Dat had ik niet verwacht.”

Trial-and-error

Laurens van Renterghem werkte vooral aan het opzetten van een nieuw softwaresysteem. “Het was mijn taak om gegevens te valideren en over te zetten van het oude naar het nieuwe systeem”, legt de masterstudent uit. Hiervoor kreeg hij een Excelbestand toegestuurd om te implementeren. “Het was een tijdrovende klus, omdat ik op de universiteit nooit heb leren werken met Excel.” Het was vooral trial-and-error. “Met de juiste kennis had ik bepaalde taken efficiënter kunnen aanpakken. Zo was het mijn taak om de deadlines voor belastingaangiftes uit verschillende landen te updaten van 2022 naar 2023.” Het is hem niet gelukt om dit via een formule in Excel te realiseren. Daarom was hij genoodzaakt zo’n tweehonderd rijen aan data manueel aan te passen, een tijdrovende klus. “Die ervaring heeft me aangespoord om mijn Excelvaardigheden bij te spijkeren”, besluit Laurens van Renterghem.