Percentage Belgische starters bij laagste van Europa

12 december 2019
Percentage Belgische starters bij laagste van Europa

Vorig jaar werden er meer dan 100.000 nieuwe ondernemingen opgericht in ons land: een record. Maar we bengelen qua starters altijd aan de staart in vergelijking met andere Europese landen.

Volgens cijfers van Eurostat bedraagt het aantal starters in ons land minder dan 6 procent van het aantal actieve ondernemingen. In Groot-Brittannië ligt dat percentage hoger dan 15 procent. We behoren daarmee samen met Griekenland tot de slechtste leerlingen van de klas.

Volgens cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon en de ondernemersorganisaties UCM en Unizo ontstonden er in 2018 voor het eerst in de Belgische ondernemersgeschiedenis meer dan 100.000 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen. Opgeteld ging de Belgische starterspopulatie er de voorbije drie jaar met bijna 20 procent op vooruit.

“Vergeleken met andere landen kent België procentueel inderdaad weinig starters. Maar wie hier een eigen zaak begint, heeft uitstekende overlevingskansen”, zegt Raf Van Bulck, adjunct-adviseur economie & conjunctuur bij werkgeversorganisatie VBO, “Bijna twee op de drie Belgische starters overleven langer dan vijf jaar. Geen enkel ander Europees land doet beter. Ook het totale aantal bedrijven neemt bij ons elk jaar toe.”

"Het zijn de jonge bedrijven die onze economie en welvaart doen groeien", verduidelijkt Michel Halet, CEO bij Partena Professional. "Potentiële ondernemers moeten de risico's en andere zorgen in verband met administratie niet onderschatten omdat we constateren dat deze vaak als barrière worden gezien. De staat helpt toekomstige ondernemers. Bijvoorbeeld de aanwerving van de eerste werknemer wordt aangemoedigd door de sociale zekerheid. Maar, één op drie jonge ondernemers is zich niet bewust van de sociale voordelen waarvan men kan genieten. We moeten starters dus beter informeren en begeleiden, dat is waar de hiaten zich momenteel bevinden."

Bron: Partena Professional