Privacyverklaring

Private equity stopt steeds meer schuld in overgenomen bedrijven

25 februari 2020
Tekst
Peter Ooms

Volgens McKinsey zijn schuldratio's terug op het niveau van voor de financiële crisis. Bedrijven worden steeds duurder door instroom van geld bij private equity.

Private equity huizen kopen bedrijven met steeds meer schuld dankzij de grote hoeveelheid goedkoop geld die in de markt beschikbaar is. Dat concludeert de Nederlandse zakenkrant FD uit twee onafhankelijke onderzoeken van consultants Bain & Company, en McKinsey.

Volgens McKinsey zijn private equity overnames vorig jaar in de Verenigde Staten zelfs voor het eerst met meer schuld gefinancierd dan vóór de financiële crisis. Investeerders kochten daar bedrijven met een schuld die gemiddeld 6,6 keer het brutobedrijfsresultaat bedroeg, hoger dan ooit.

Volgens Bain zijn de schuldratio's in werkelijkheid zelfs nog hoger, omdat banken private equity vaker toestaan schuldratio's te baseren op geflatteerde winstcijfers, waarbij ze bijvoorbeeld de verwachte winstgroei al meetellen.

Recordprijzen

De investeringsmaatschappijen betalen ook steeds meer voor de bedrijven die ze kopen. Gemiddeld 11,9 keer de ebitda, aldus McKinsey. Ook dat is een record. De hoge prijzen zijn het gevolg van de goedkope bankkredieten, maar ook van de grote toestroom van professionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

“Beleggers pompen het geld dat ze uit eerdere beleggingen in private equity hebben verdiend, terug in de sector. Daar komt nieuw geld bij van andere beleggers. Daardoor staan de investeringsmaatschappijen onder druk om bedrijven te kopen. Dat stuwt de prijzen verder omhoog. 'Dit gaat goed zolang het goed gaat, ” zegt de woordvoerder van Bain.

Ondertussen zien investeringsmaatschappijen de economische vooruitzichten verslechteren, blijkt uit een enquête van dataverzamelaar Preqin. Bijna 60% van de ondervraagde fondsmanagers denkt dat de economie zich op dit moment op de top van de cyclus bevindt. 14% denkt zelfs dat er al sprake is van een recessie.

Bron: Het Financieele Dagblad (FD)

Meer in het topic: