Puratos trekt vers geld aan en versnelt project duurzame chocolade

26 augustus 2021
Puratos trekt vers geld aan en versnelt project duurzame chocolade

Puratos heeft een financiering van één miljard euro afgesloten met een groep particuliere investeerders, waaronder Barings. De eerste trekking van de financiering zal worden gebruikt om het Cacao-Trace-programma verder te versnellen.

Cacao-Trace helpt cacaoboeren hun inkomsten te verhogen door het fermentatieproces beter te beheersen. Dat leidt tot een betere smaak van de chocolade.

Expertise en inkomen van boeren laten groeien

Over de hele wereld zijn bijna 50 miljoen mensen, voornamelijk in tropische gebieden, voor hun levensonderhoud afhankelijk van cacao. Cacaoboeren in West-Afrika verdienen gemiddeld minder dan 2 euro per dag. Dat inkomen ligt onder de armoedegrens.

Het Cacao-Trace-programma is in 2014 gecreëerd door Puratos & Belcolade, een merk van de Puratos Group. Sinds de oprichting en vanaf vandaag met de steun van deze groep particuliere investeerders, heeft het Cacao-Trace-programma tot doel de netto positieve sociale en ecologische impact op de cacaotoeleveringsketen te vergroten. Cacao-Trace richt zich op superieur smakende chocolade en genereert daarbij waarde voor iedereen, van boeren tot consumenten. Het programma leidt boeren op en helpt hen cacaobonen van hogere kwaliteit te leveren. Op die manier kunnen ze hun inkomsten verhogen met een premium prijs en een chocoladebonus van 0,10 euro per kilo chocolade, bovenop de conventionele boerderijprijs. Vandaag komen de premieprijs en chocoladebonus samen tot het equivalent van drie tot vier extra maanden salaris. Cacao-Trace is al actief in verschillende landen over de hele wereld: Kameroen, Ivoorkust, Mexico, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Oeganda en Vietnam.

Financiering voor een duurzamere toekomst van de cacao-industrie

Na een grondig due diligence-proces stemde een groep particuliere investeerders ermee in om Puratos en Cacao Trace te financieren voor een totaalbedrag van één miljard euro. Het toont de relevantie en het langetermijnpotentieel van Cacao-Trace aan om de cacaotoeleveringsketen te transformeren in een sociale en duurzame manier. Het financieringsmechanisme is beoordeeld door Peterson Projects en geverifieerd volgens de ICMA-principes van duurzaam financieren. Puratos voltooide deze transactie samen met BNP Paribas als Lead Arranger en Eubelius als Juridisch en Fiscaal adviseur.