Privacyverklaring

Reverse factoring vergroot liquiditeitsproblemen in crisissituaties

25 september 2019
Tekst
Peter Ooms

De ratingbureaus Moody’s en Fitch wijzen op onverwachte effecten van reverse factoring bij bedrijven die in moeilijkheden raken. Dat blijkt uit analyses van de faillissementen van onder andere Carillion en Abengoa.

Grote banken maken reverse factoring mogelijk als intermediair tussen de koper en de leverancier. De bank garandeert een snelle betaling van de facturen, wat goed is voor het werkkapitaal van de leverancier. In ruil ontvangt de besteller een korting. Door de terugbetaling aan de bank uit te stellen, kunnen de bedrijven hun situatie op het vlak van werkkapitaal verbeteren. Maar uit een recent rapport van Moody’s Investor Service blijkt dat reverse factoring een loophole of achterpoortje is geworden voor zwakke bedrijven die hun echte schuldenlast willen verbergen. Die bezorgdheid komt volledig overeen met een eerder rapport van het andere ratingbureau Fitch.

Reverse factoring blijkt steeds populairder bij heel wat bedrijven. Het is het vaakst gebruikte instrument in het kader van supply chain finance, blijkt uit een enquête van PwC.

Bron: PwC

In een crisissituatie waarbij het bedrijf zijn afbetalingstermijnen mist, schroeven de banken die betalingsfaciliteit meteen terug. Leveranciers zijn het intussen gewend om snel hun geld te krijgen en eisen van de bedrijven in moeilijkheden contante betalingen. Daardoor vergroten de financiële moeilijkheden heel snel.

Externe analisten weten vaak niet of een bedrijf gebruik maakt van reverse factoring. Moody’s doet een oproep om de regelgeving te verstrengen met een meldingsplicht.

Het ratingbureau gelooft wel in de voordelen van reverse factoring voor zeer kapitaalkrachtige organisaties (Aa-rating) die mikken op een korting en een beter beheer van de supply chain, en niet op het oprekken van het werkkapitaal.

Bron: CT

Meer in het topic: