“Risico op wanbetalingen in autosector steeg 20%” (Atradius)

3 oktober 2019
“Risico op wanbetalingen in autosector steeg 20%” (Atradius)

De Belgische auto-industrie staat onder grote druk. Sinds eind 2018 is sprake van een stijging in het aantal betalingsachterstanden. De verwachting is dat deze trend doorzet, zo blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius.

Een van de grote uitdagingen voor de Belgische auto-industrie is de opkomst van e-mobiliteit en autodelen. Waar de grotere leveranciers op het eerste zicht goed in staat lijken zich aan te passen aan deze veranderende marktomstandigheden, zijn het vooral de toeleveranciers die de dupe zijn van de transitie naar deze nieuwe verdienmodellen.

”Vooral kleine toeleveranciers, ook in de Benelux, hebben moeite om de veranderingen in de industrie bij te benen. Zij zien zich onder meer door de steeds kortere innovatiecycli gesteld voor problemen zoals een hoge voorfinancieringslast en flexibiliteit.” Dat zegt Christophe Cherry, Managing Director België en Luxemburg van Atradius.

De betalingsrisico’s in de auto-industrie lopen op door de veranderende marktomstandigheden. Dat concludeert kredietverzekeraar Atradius in zijn recentste Market Monitor voor de auto-industrie. Daarin brengt ze de prestaties en vooruitzichten van deze sector wereldwijd in kaart brengt. In het eerste halfjaar van 2019 is de autoproductie in Europa met meer dan zes procent gezakt. Dat bleek recent nog uit een onderzoek van Agoria. Ook in België merken de autoleveranciers het effect van deze veranderingen. Uit het onderzoek blijkt dat zij hun omzet tijdens de eerste helft van dit jaar met 15 procent zien teruglopen.