Robotica werkt beter met betrokken medewerkers

31 januari 2020
Robotica werkt beter met betrokken medewerkers

Forrester voerde een online enquête uit in opdracht van UIpath, een leverancier van robotica technologie, om de houding te kennen van bedrijven ten opzichte van het gebruik van administratieve robots.

Het onderzoek liep bij 270 beslissingsnemers van operationele groepen, shared services, financiële afdelingen en andere departementen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Forrester distilleert vier belangrijke conclusies uit de reacties van de deelnemers.

1. Automatisering gaat sneller dan de kennis

Met de opkomende artificiële intelligentie moeten bedrijven hun veranderingsmanagement aanpassen om rekening te houden met de bedrijfscultuur, de vaardigheden van de personeelsleden en organisatiestructuren om hun volledig potentieel te bereiken.

2. Automatisering levert waarde op voor bedrijven

Automatisering is geen toekomstmuziek, het bestaat hier en nu en het biedt tastbare voordelen op voor de bedrijven. Het automatiseren van repetitieve en op regels gebaseerde taken biedt medewerkers de kans op zich te focussen op activiteiten met een hogere toegevoegde waarde. Daarvoor zijn geavanceerde vaardigheden nodig maar dat levert ook een groter engagement op en dat vertaalt zich uiteindelijk in tevreden klanten. Uit onderzoek van Forrester blijkt dat een stijging van het aantal geëngageerde medewerkers een hogere groei oplevert. 5% stijging in personeelsengagement leidt naar een groei van 3% in omzet.

3. Automatisering treft verschillende functies

Er zullen jobs wegvallen door robotica, andere zullen worden gecreëerd en nog andere zullen een transformatie ondergaan. Slechts weinig functies zullen niet getroffen worden.

4. Pak de skills gap aan om de waarde van de automatisering te maximaliseren

Het is de juiste beslissing om te investeren in de medewerkers. Dat kan door training en beroepsopleiding aan te bieden aan de personeelsleden, en hen aan te moedigen om hun digitale kwalificaties bij te spijkeren. Op die manier overwinnen ze hun angst voor de automatisering. Zo zullen ze de technologie omarmen als een middel om hun productiviteit te verbeteren.

Forrester onderzocht ook het belang van het meten van de ongerustheid bij de werknemers over robotica.

Monitoren van de ongerustheid bij medewerkers over het gebruik van robotics
  • 46%: Het is belangrijk en zal het nog meer worden in de toekomst
  • 27%: We hebben nu nog geen formeel proces om ongerustheid te meten
  • 17%: Het is belangrijk dat we de data gebruiken om het veranderingsproces te verfijnen
  • 6%: Het is niet nodig. We hebben geen probleem.
  • 4%: Het maakt niet uit. Medewerkers zullen hoe dan ook ongerust zijn.

Belangrijke inzichten uit deze studie zullen aan bod komen tijdens het event Robotics & Finance op 3 maart vanaf 16:00 bij Orsi Academy in Melle.