S&P verlaagt ratings van banken

7 mei 2020
S&P verlaagt ratings van banken

De vooruitzichten voor globale banken zijn duidelijk negatief geworden in de voorbij weken. Dat is het resultaat van het coronavirus, de olieschok en de volatiliteit van de markt, volgens S&P Global Ratings.

Standard &Poor’s (S&P) heeft niet minder dan 175 rating acties uitgevoerd vanaf de start van de pandemie tot 4 mei. Daarvan is 82% een loutere herziening van de outlook (outlook revision). 18% waren ratingverlagingen. Dat laatste cijfer heeft betrekking op 31 instituten.

Het ratingkantoor verwacht dat dit jaar verdere verlagingen eerder beperkt zullen zijn. Dat komt omdat de banken hun balansen aanzienlijk versterkt hebben in de loop van de voorbije tien jaar. Ze hebben ook steun gekregen van overheden met het oog op de kredietverleningen aan huishoudens en bedrijven. S&P gaat ook uit van een herstel van de economische situatie in de loop van volgend jaar.

De verlagingen hebben vooral betrekking op banken in de EMA-regio

Toch zijn de algemene verwachtingen voor de sector ronduit negatief na de recente herziening naar beneden toe van de algemene economische vooruitzichten. Die leveren niet alleen belangrijke risico’s op, ze kunnen ook leiden tot een grote vermindering van de winstgevendheid van banken. “We verwachten dat de ratings van de banken over het algemeen weerbaar zullen blijken, maar we mogen verdere ratingverlagingen niet uitsluiten. Zeker als het gaat om banken die al voor de crisis onder financiële druk stonden,” zegt Alexandre Birry, credit analyst van S&P Global Ratings.

Bron: S&P Global Ratings