Privacyverklaring

Schaarste aan financiële profielen remt accountantskantoren

29 juli 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
lg fotografie

Tijdens een ontbijtdiscussie spraken accountantskantoren en experten over de grootste uitdaging voor de toekomst: het groeiende tekort aan goed opgeleide financiële profielen.

“Jongeren zijn intussen erg kieskeurig wanneer ze beslissen voor welke organisatie ze zullen werken. Ze vragen zich af of het bedrijf wel bij hen past. Dat is zeker voor accountancykantoren een ernstig probleem. We gaan er nu van uit dat ondanks de crisis de groei van de sector zal doorgaan en de krapte op de arbeidsmarkt minstens zal blijven bestaan. De Belgische sector van de zakelijke dienstverlening zal in de komende jaren zo’n 40.000 nieuwe jobs creëren. Accountant is en blijft in de toekomst een knelpuntberoep. Veel kantoren zetten in op automatisering, maar dat doet niets af aan de nood van klanten om de financiële complexiteit ook te begrijpen. Medewerkers blijven essentieel om die informatie te brengen. Dat beseffen de accountantskantoren maar al te goed en dus blijven ze aanwerven en ook inzetten op de tevredenheid van de medewerkers. Wij weten dat één op de vijf actief op zoek is naar ander werk en ik ben ervan overtuigd dat ze vaak op zoek zijn naar meer zingeving, naar een goed gevoel en een beter perspectief”, zegt Geert Janssens, hoofdeconoom van Etion.

Geert Janssens, Etion

“Dat voelen wij ook zo aan. We spelen erop in door in een klein kantoor toch te streven naar een goede complementariteit tussen de profielen en naar zinvol werk. Zelfs de stagiairs die bij ons komen, moeten heel wat meer doen dan facturen boeken. Zo leren ze snel de knepen van het vak en dat draagt bij tot hun tevredenheid. Vaak werven ze achteraf aan,” zegt Ilse Simis, vennoot van het accountantskantoor Graef.

Ilse Simis, Graef

Luc Stijven van DFW accountants & adviseurs valt haar bij: “We doen er alles aan als klein maar fijn kantoor anders te zijn dan de grote internationale accountantskantoren uit de Big Five. Om de sfeer tussen de medewerkers optimaal te houden met een jaarlijkse barbeque, etentjes, attenties met Pasen en Sinterklaas, enzovoort. Ook de verloning is goed met bijvoorbeeld extra maaltijdcheques. De medewerkers kunnen ook al op jonge leeftijd doorgroeien en vennoot worden van het kantoor. Qua instroom rekenen we vooral op de goede relaties met de hogeschool waar ik zelf ook avondles heb gegeven.”

Luc Stijven, DFW Accountants & Adviseurs

“Het valt me op hoezeer de mensen van de accountantskantoren spreken over hun eigen cultuur. Zowel DFW als Graef hebben onlangs ook een imago vernieuwd en dat spreekt zeker ook een jong publiek aan. Tegelijk is technologische vernieuwing misschien een aantrekkingspool voor jeugdig talent,” zegt Tom Vanhoorne, managing director van Clearfacts.

Tom Vanhoorne, Clearfacts

“Niet alleen voor de jongeren trouwens, ook de oudere collega’s zijn vragende partij voor meer automatisering,” zegt Luc Stijven.

“Bij ons is het net de oudste die daar het best mee om kan. Anderzijds geloof ik niet dat een pas afgestudeerde accountant naar een kantoor wil komen als daar nog facturen manueel worden geboekt. Die technologie is een basisvoorwaarde. In ons kantoor zijn we ook niet bang om nieuwe technieken en oplossingen uit te testen en dan snel te implementeren wat goed bij ons past. Ook dat is aantrekkelijk voor potentiële kandidaten,” zegt Ilse Simis.

“Bij ons moederbedrijf Isabel hebben we de afgelopen jaren heel wat vijftigplussers aangeworven die zich hadden omgeschoold bij de VDAB. De war for talent is even groot voor IT-ers als voor accountants. En dat was een mooie oplossing,” zegt Tom Vanhoorne.

“Ik stel vast dat veel bedrijven hun eigen opleidingsinstituut oprichten om zelf voor de instroom van goed getrainde mensen te zorgen. Veel medewerkers krijgen extra taken als trainer of coach,” zegt Geert Janssens.

Meer in het topic: