Snelle toename studenten-beleggers

1 mei 2021
Tekst
Peter Ooms
Snelle toename studenten-beleggers

Greenhill Capital, de beleggingsclub voor studenten, zag zijn ledenaantal tijdens de coronacrisis verhogen van 260 naar 450. De plotse groei maakt dat de club momenteel ongeveer tweehonderdduizend euro aan assets in portefeuille heeft.

“De doelstelling van Greenhill Capital is om studenten te leren beleggen voor de langere termijn. Elk lid brengt vierhonderd euro in en helpt op die manier een portefeuille op te bouwen. Zo leren we hoe de markt werkt. Om nog meer inzicht te bieden, organiseren we een twintigtal opleidingssessies per jaar. Een expert uit de financiële wereld geeft telkens toelichting. We bundelen de presentaties in thema’s. Na drie sessies krijgen de leden de kans om binnen dat thema hun eigen analyses te presenteren. Het zijn onze meest actieve leden die zich hierop toeleggen. De club krijgt regelmatig voorstellen om te kopen en te verkopen. Alle leden kunnen online hun stem uitbrengen, zodat alles democratisch verloopt. Bij onze werking hoort ook een portefeuilledashboard voor elk lid, een wekelijkse nieuwsbrief en kwartaalrapporteringen over de resultaten”, zegt Tibo Gisquiere.

Samenwerking met FSMA

Door de coronacrisis gingen de sessies digitaal. “Het voordeel was dat ons bereik plots verhoogde. Terwijl we anders vooral Leuvense studenten aantrekken, hebben we nu ook volgers uit andere steden, universiteiten en hogescholen. Dat verklaart de snelle groei van het aantal leden-beleggers. Post-covid zullen we normaliter ook hybride te werk gaan.”

De Financial Services and Market Authority (FSMA), de toezichthouder van de financiële sector, werd gealarmeerd door die ontwikkeling. “FSMA heeft onze werking onder de loep genomen. Het contact verliep vlot en constructief. Samen hebben we alles verder geoptimaliseerd.”

Portefeuille laten evolueren

Greenhill Capital verschilt op een aantal punten van andere studentenclubs die zich richten op finance. “Je kan ons nog het best vergelijken met de Investment Club van VEK uit Gent. Het verschil is dat we de club niet elk jaar stopzetten, maar de portefeuille aanhouden en laten evolueren. Zo kunnen studenten een rendement op langere termijn behalen. Dat loopt nu op tot achtentwintig procent. Onze portefeuille en ledenaantal is ook een stuk groter. Daarnaast heb je Capitant, dat heel actief is in meerdere universiteiten met presentaties en evenementen rond finance. Maar dat is geen beleggingsclub.” Tibo Gisquiere is actief als head business relations bij Greenhill Capital. Tegelijk werkt hij een manama over fiscaliteit af na zijn master rechten. Later dit jaar gaat hij aan de slag in het tax litigation team van Pwc Legal als junior associate.