Privacyverklaring

“Snijden in de personeelskosten is in de praktijk niet zo simpel”

11 februari 2023
Tekst
Stefanie Huybrechts

Dieter De Laet is student financie– en verzekeringswezen aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Als extern bestuurder financiën bij de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) deelt hij zijn stage-ervaringen.

Hoe kwam je bij de Vlaamse Vereniging van Studenten terecht?

“Ik ben als extern bestuurder bij de VVS afgevaardigd uit de studentenraad van de Karel De Grote Hogeschool. Iedere hogeschool kiest een student om de hogeschool te vertegenwoordigen in de VVS. Wie geen rol als bestuurder wenst op te nemen, sluit zich aan bij een werkgroep. Daar kan je je mening delen over een specifiek onderwerp. Ik maakte deel uit van de werkgroep voor huisvesting.”

Wat zijn je verantwoordelijkheden bij de VVS?

“Ik ben verantwoordelijk voor de opvolging van het budget. Ook de personeelskosten vallen daaronder. Zo kreeg ik de vraag van een medewerker om maaltijdcheques in het loonpakket op te nemen. Ik ging hiervoor in gesprek met de bestuurder die verantwoordelijk is voor personeelszaken. Dat is belangrijk om een gefundeerde beslissing te nemen die het arbeidsreglement respecteert. Aangezien er in andere posten nog relatief weinig budget gebruikt was, paste dit in het financiële plaatje. Ik kon zelf de knoop niet doorhakken. De uiteindelijke beslissing viel op de algemene vergadering, waar erover gestemd is.”

Wat neem je mee uit je opleiding?

“Ik liet ratio’s los op de jaarrekening. Bij verenigingen werkt dat net iets anders omdat marges bijvoorbeeld minder van tel zijn. Wat wel belangrijk is, is om over voldoende liquiditeiten te beschikken en te bekijken welke schulden moeten worden afgelost over een bepaalde termijn. Met een duidelijk overzicht kun je dan een financieel plan opmaken om alles vlot te laten verlopen.

Als student leer je vaak aan de hand van cases de theorie te beheersen. Wanneer je in de praktijk terechtkomt, wijkt dat toch af van de theorie. Alle kennis komt hier als het ware samen. Ook komen er in het bedrijfsleven meer emoties aan te pas. In een oefening is het makkelijk om te concluderen dat de personeelskosten te hoog zijn en dus omlaag moeten. Tot het jouw verantwoordelijkheid is om het slechte nieuws te brengen... Zelf ben ik ervan overtuigd dat de juiste persoon op de juiste plek veel waarde toevoegt aan een bedrijf.”

Wat brengt de toekomst voor jou?
“Daar ben ik nog niet helemaal uit. Een toekomstige stage-ervaring brengt wellicht meer helderheid. De komende maanden hoop ik een stage te strikken bij Credendo, een kredietverzekeringsgroep. Ik werk graag met bedrijven en ondernemers. Daarom kijk ik ontzettend uit naar zo’n stage.”

Meer in het topic: