Privacyverklaring

Startups zitten tegen september zonder geld

29 april 2020
Tekst
Peter Ooms

Meer dan 50 procent van de startups heeft nog slechts een runway, zijnde voldoende kapitaal om de kosten te betalen, van minder dan zes maanden.

De campagne Support our startups heeft niet alleen handtekeningen verzameld bij een duizendtal bedrijven, maar ook een kleine enquête gehouden over de financiële situatie. Een tweehonderd hebben die vragen ook beantwoord.

  • 78,2 procent van de startups zeggen dat ze een belangrijk omzetverlies hebben geleden in maart 2020. Bij een kwart van de respondenten lag die daling op meer dan 75 procent
  • 75 procent van de startups die bezig waren met fondsen verzamelen zagen een negatieve trend
  • 61.9 procent van de deelnemende bedrijven waren actief op zoek naar overbruggingsfinanciering
  • Meer dan 50 procent van de startups heeft nog een runway, zijnde voldoende kapitaal om de kosten te betalen, van minder dan zes maanden. Dat betekent concreet dat ze zonder nieuwe middelen over de kop gaan tegen september 2020. Als er geen nieuw geld komt, zal 80% van de bedrijven sluiten over een jaar. Het cijfer is een aanzienlijke verslechtering van hun financiële situatie.
  • Toch zijn 74,9 procent van de deelnemers niet van plan om medewerkers te ontslaan op de korte termijn. Volgens de initiatiefnemers is dat zeker ook een van de redenen waarom het geld zo snel op zal zijn.

Meer in het topic: