Privacyverklaring

Studenten investeren in eigen fonds

1 november 2020
Tekst
Peter Ooms

VEK Investment Club is het academiejaar begonnen met een nieuwe cursus beleggen voor beginners. De club zocht ook vijftig studenten om mee te investeren in het eigen fonds.

Universiteit Gent

“De cursus ‘ABC van Beleggen’ bestaat uit drie sessies. We beginnen met de basisbegrippen, maar in de tweede les stappen we al snel over naar de impact van macro-economie en politiek. In de laatste sessie leggen professionals van banken en beleggingskantoren hun aanpak uit”, zegt Robbe De Brandt, vicepresident VEK Investment Club. Vlaams Economische Kring (VEK) is de officiële studentenvereniging van de faculteit Economie van de Universiteit Gent.

Het zijn mooie namen die op het programma staan: Véronique Goossens, chief economist van Belfius, Wim Van Hellemont van KBC Asset Management en Peter De Coensel van Degroof Petercam. De cursus is erg succesvol. “Vorig jaar hadden we een aula met tweehonderd zitplaatsen gereserveerd en die zat bomvol, met veel mensen op de trappen en aan de ingang. Door de beperkingen rond corona organiseren we de cursus dit jaar op een virtuele manier. De lesgevers zijn wel aanwezig in een aula, maar we zenden alles uit via een virtueel kanaal. Op die manier kunnen geïnteresseerden ook achteraf nog de presentaties bekijken. Het is misschien een geluk bij een ongeluk: nu kunnen we veel meer personen bereiken”, zegt Robbe De Brandt.

Eigen investeringsfonds

De investeringsclub van VEK beheert een eigen investeringsfonds, met een inleg van ongeveer twintigduizend euro. Op de eerste vergadering van het academiejaar doet de club een oproep naar studenten om mee te helpen het fonds te beheren. Daarvoor zijn er vijftig plaatsen. “Vorig jaar hadden we meer dan honderd kandidaten. We konden dus een mooie selectie maken.”

Het fonds wil in de eerste plaats een goed resultaat boeken. De prestaties in de eerste helft van het jaar waren goed, met nog een kleine winst. Als je dat vergelijkt met het substantieel verlies van bijvoorbeeld de S&P-index op dat moment, is dat niet slecht. “Uiteindelijk loopt de vergelijking mank. We hebben ook obligaties in onze portefeuille. Dan mag je ons niet zomaar vergelijken met een pure aandelenindex. Bij ons gaat het niet alleen om de winst. We hebben ook een educatieve opdracht. Dat houdt onder andere in dat we ook beleggen in meer exotische producten, zoals opties of vreemde valuta. Het is goed dat de deelnemers ook daar ervaring mee opdoen”, zegt Robbe De Brandt.

Vijftig medebeheerders

De keuze van vijftig medebeheerders valt erg goed nu de coronaregels zijn verstrengd. Groepen van vijftig kunnen nog net. “En dat is goed. Naast het didactische luik, met lezingen van sprekers uit het bedrijfsleven, is het sociale aspect belangrijk.”

Meer in het topic: