Privacyverklaring

‘Technologische vernieuwing is aantrekkingspool voor jeugdig talent”

3 oktober 2022
Tekst
Peter Ooms

Schaarste aan financiële profielen

Tijdens een ontbijtdiscussie spraken accountantskantoren en experten over de grootste uitdaging voor de toekomst: het groeiende tekort aan goed opgeleide financiële profielen.

“Jongeren zijn erg kieskeurig wanneer ze beslissen voor welke organisatie ze zullen werken. Ze vragen zich af of het bedrijf wel bij hen past. Dat is zeker voor accountancykantoren een ernstig probleem”, zegt Geert Janssens, hoofdeconoom van Etion. “We gaan er nu van uit dat ondanks de crisis de groei van de sector zal doorgaan en de krapte op de arbeidsmarkt minstens zal blijven bestaan. De Belgische sector van de zakelijke dienstverlening zal in de komende jaren zo’n veertigduizend nieuwe jobs creëren. Accountant is en blijft in de toekomst een knelpuntberoep. Veel kantoren zetten in op automatisering, maar dat doet niets af aan de nood van klanten om de financiële complexiteit ook te begrijpen. Medewerkers blijven essentieel om die informatie te brengen. Dat begrijpen de kantoren maar al te goed en dus blijven ze aanwerven en ook inzetten op de tevredenheid van de medewerkers. Wij weten dat een op de vijf actief op zoek is naar ander werk en ik ben ervan overtuigd dat ze vaak op zoek zijn naar meer zingeving, naar een goed gevoel en een beter perspectief.”

Zinvol werk

“Dat voelen wij ook zo aan”, zegt Ilse Simis, vennoot van het accountantskantoor Graef. “We spelen erop in door in een klein kantoor toch te streven naar een goede complementariteit tussen de profielen en naar zinvol werk. Zelfs de stagiairs die bij ons komen, moeten heel wat meer doen dan facturen boeken. Zo leren ze snel de knepen van het vak en dat draagt bij tot hun tevredenheid. Vaak werven we ze achteraf aan.”

Luc Stijven van DFW accountants & adviseurs valt haar bij: “We doen er alles aan als klein maar fijn kantoor anders te zijn dan de grote internationale accountantskantoren uit de Big Five. Om de sfeer tussen de medewerkers optimaal te houden met een jaarlijkse barbecue, etentjes, attenties met Pasen en Sinterklaas, enzovoort. Ook de verloning is goed met bijvoorbeeld extra maaltijdcheques. De medewerkers groeien ook al op jonge leeftijd door en worden vennoot van het kantoor. Op het vlak van instroom rekenen we vooral op de goede relaties met de hogeschool waar ik zelf ook avondles heb gegeven.”

Technologie als basisvoorwaarde

“Het valt me op hoezeer de mensen van de kantoren spreken over hun eigen cultuur. Zowel DFW als Graef hebben onlangs hun imago vernieuwd en dat spreekt zeker ook een jong publiek aan. Tegelijk is technologische vernieuwing misschien een aantrekkingspool voor jeugdig talent”, zegt Tom Vanhoorne, managing director van Clearfacts.

“Niet alleen voor de jongeren trouwens, ook de oudere collega’s zijn vragende partij voor meer automatisering,” voegt Luc Stijven eraan toe.

“Bij ons is het net de oudste die daar het best mee omgaat. Anderzijds geloof ik niet dat een pas afgestudeerde accountant naar een kantoor wil komen waar ze facturen manueel boeken. Die technologie is een basisvoorwaarde. In ons kantoor zijn we ook niet bang om nieuwe technieken en oplossingen uit te testen en dan snel te implementeren wat goed bij ons past. Ook dat is aantrekkelijk voor potentiële kandidaten”, licht Ilse Simis toe.

“Bij ons moederbedrijf Isabel hebben we de afgelopen jaren heel wat vijftigplussers aangeworven die zich hadden omgeschoold bij de VDAB”, zegt Tom Vanhoorne. “De war for talent is even groot voor IT-ers als voor accountants. En dat was een mooie oplossing.”

“Ik stel vast dat veel bedrijven hun eigen opleidingsinstituut oprichten om zelf voor de instroom van goed getrainde mensen te zorgen. Veel medewerkers krijgen extra taken als trainer of coach”, besluit Geert Janssens.

Meer in het topic: