Privacyverklaring

“Tien procent is gewoon te weinig”

2 mei 2022
Tekst
Peter Ooms

Nxt Gen Women in finance mentort vrouwen in finance

Een snelle telling van het aantal cfo’s in Europese beursgenoteerde bedrijven wijst op een schrijnend onevenwicht tussen de geslachten: minder dan tien procent is vrouw. Nxt Gen Women in finance wil hier iets aan doen.

“We kennen die situatie, maar we willen niet nog een bijkomende studie of enquête lanceren. We willen er ook iets aan doen. Met Nxt Gen Women in finance spannen we ons in om de jonge vrouwen in financiële rollen op te sporen en te ondersteunen in hun carrière. Dat doen we door hen individueel te coachen als een persoonlijke mentor”, zegt Carla De Geyseleer, onafhankelijk bestuurslid van Hilti en Polestar Automotive en voorheen cfo van Volvo Cars.

Samen met zeven andere vrouwen heeft zij Nxt Gen opgericht om het aantal vrouwen in financiële topposities te verbeteren. De oprichtsters werken in zeer grote organisaties: Telefonica, Vodafone, Fresenius Medical Care, London Stock Exchange en Eutelsat.

Creëren van waarde

De groep heeft eerder dit jaar acht awards uitgereikt aan vrouwen die klaar zijn om de rol van cfo op te nemen of die een toppositie als expert aankunnen. De acht werden gekozen uit een longlist van vijftig namen die er kwam na een vraag bij de cfo’s van Europese beursgenoteerde bedrijven. De selectie gebeurde op basis van enkele criteria waaronder het creëren van waarde voor het bedrijf en ervaring in een leiderschapspositie.

De geselecteerden werken zelf ook in heel gereputeerde multinationals: Shell, BT, Daimler, Saint-Gobain, Acerinox, Burberry, Glaxosmithkline en Beiersdorf. “We weten wel dat dit nu heel kleinschalig is begonnen met een individuele begeleiding van acht vrouwelijke leiders in finance, maar het is wel de bedoeling om ons netwerk snel uit te bouwen. Met die longlist van vijftig vrouwen in de hand is het duidelijk dat het potentieel groot is. We zien ook dat de steun van de corporates groeit: zij hebben ons die namen aangereikt, wel wetende dat die goede managers zo ook onder de aandacht komen van bedrijven die op zoek zijn naar dergelijke profielen. Daarnaast heeft de London Stock Exchange zich al aangemeld om volgend jaar gastheer te zijn voor het live evenement voor de uitreiking”, zegt Carla De Geyseleer.

Selecteren op toekomstig potentieel

De uitgangssituatie met een enorme ondervertegenwoordiging van vrouwen in financiële topposities dreigt nog erger te worden nu de grote organisaties nog meer de nadruk leggen op de ervaring. “Na de coronacrisis beginnen bedrijven weer aan te werven voor die topfuncties. Het valt me op dat in de vacaturebeschrijving de nadruk vaak ligt op ervaring. En net daar mankeert het vrouwen aan. Tijdens hun carrière worden ze bij elke stap hogerop minder vaak gekozen dan mannen. Als multinationals op die manier aanwerven, komen ze vanzelf weer op mannen uit. Het komt er net op aan om ook te selecteren op het toekomstige potentieel”, zegt Carla De Geyseleer.

Moet er dan geen verplichting komen? “Quota helpen zeker. Kijk maar naar de Belgische raden van bestuur waar intussen een kwart van de leden vrouwen moeten zijn. Daar ligt de verhouding een stuk beter dan voor de financiële topposities. Het is hoe dan ook een goede zaak dat de raden van bestuur vrouwelijker worden, omdat ik vaststel dat de grote veranderingen in bedrijven vaak het gevolg zijn van beslissingen in die boards. En zo moet je ook ons initiatief zien: het is één element in de strijd naar meer genderdiversiteit, maar het zal pas succes hebben als er meerdere acties tegelijk vooruitgang boeken”, besluit Carla De Geyseleer.

Meer in het topic: