Privacyverklaring

Transversaliteit is een werkwoord

29 januari 2025
Tekst
Hind Salhane
Beeld
Diego Franssens

Van jongs af aan voel ik een sterke drang om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Die ambitie bracht me door de jaren in verschillende rollen, van peoplebusiness en consultancy tot politiek. In mijn huidige functie werk ik in het domein van datagedreven inzichten. Steeds hield ik hetzelfde doel voor ogen: bijdragen aan een sterker en veerkrachtiger maatschappelijk weefsel.

Silo’s doorbreken

Een belangrijke mijlpaal in mijn leven was mijn werk voor een senator aan de Belgische Senaat. Daar leerde ik onder meer de kracht van transversaliteit. Dat is het verbinden van beleidsterreinen en het overstijgen van traditionele silo’s. Het doorbreken van die silo’s leek aanvankelijk heel complex, maar uiteindelijk bleek het een sleutel tot duurzame vooruitgang. Deze manier van denken heb ik inmiddels verankerd in mijn aanpak. Bij GraydonCreditsafe zet ik het principe dagelijks in omdat ik ervan overtuigd ben dat echte impact alleen ontstaat door samenwerking en het leggen van verbindingen.

Verbinding maken

De wereld van finance heeft zich drastisch ontwikkeld. Terwijl een financemanager vroeger enkel gefocust was op cijfers, is het speelveld nu veel breder. ESG (environmental, social, governance), risicomanagement, waardeketenstabiliteit en schokbestendigheid vragen om een transversale aanpak. De verantwoordelijkheid beperkt zich niet meer tot het eigen domein. Verbinding maken met andere afdelingen zoals sales, hr, procurement en legal is cruciaal.

Deze transversaliteit kent ook de spreekwoordelijke achilleshiel. Een veelvoorkomende valkuil is versnipperde verantwoordelijkheid. Dat kan leiden tot een houding van ‘iemand anders regelt het wel’. Denk aan een duurzaamheidsmanager die verwacht dat finance de ESG-data verzamelt en interpreteert of een financemanager die ervan uitgaat dat de duurzaamheidsafdeling de groene strategie uitwerkt.

Cfo is ook ESG-manager

De financemanager van vandaag is in mijn ogen niet alleen een bewaker van de financiële gezondheid van een organisatie, maar ook een ESG-manager. Duurzaamheid raakt direct aan de kern van de financiële strategie. Finance kan dit niet alleen. De mooiste duurzaamheids-KPI’s blijven hol zonder input van hr (diversiteit), operations (energie-efficiëntie) en legal (compliance). Elke afdeling is op zijn manier voor een stuk ook ESG-manager.

Echte transversaliteit vraagt een cultuur van gedeeld engagement. Het draait niet om ‘dit is jouw probleem’, maar om ‘hoe lossen we dit samen op?Een succesvolle organisatie zorgt ervoor dat iedereen aan tafel zit en blijft zitten. Alleen dan ontstaat een strategie die niet alleen theoretisch klopt, maar ook in de praktijk standhoudt.

Sleutel voor veerkracht

Ik heb zelf ervaren hoe krachtig dit kan zijn. In een project rond duurzaamheid in de breedste zin van het woord werkte elke afdeling vanuit de eigen expertise samen. Deze gezamenlijke aanpak leidde tot een strategie die echt werkte.

Transversaliteit is dus veel meer dan een concept. Het is een werkwoord en essentieel voor elk bedrijf dat toekomstbestendig wil zijn. Het biedt de sleutel tot duurzame groei en veerkracht, maar alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt.

Meer in het topic: