Treasurers zien potentieel AI voor financiële beslissingen

31 juli 2019
Treasurers zien potentieel AI voor financiële beslissingen

Minstens 60% van treasurers verwacht dat artificiële intelligentie, robotgestuurde procesautomatisering (RPA) en data-analyse ondersteuning kan bieden voor financiële besluitvorming. Dat blijkt uit de Global Treasury Benchmarking van PwC.

De rol van Treasury is cruciaal in heel wat organisaties. Door de geldstromen binnen de organisatie te controleren, het kapitaal te optimaliseren en de financiële risico’s te beheersen, zorgen treasurers ervoor dat de onderneming altijd over voldoende middelen kan beschikken.

De rol van treasurers is sterk veranderd in het licht van de steeds uitdagender wordende internationale context. Toch blijven cashflow-prognoses (100%), financiering (93%) en valutarisico’s (92%) de grootste prioriteiten van de treasurer. Een prioriteit die de afgelopen tijd hoog op de agenda is komen te staan, is technologische innovatie. Minstens 60% ziet potentieel in data-analyse, geautomatiseerde procesautomatisering (RPA) en kunstmatige intelligentie (AI) in de komende twee tot drie jaar.

Met een aanhoudende volatiliteit op de financiële markten, geopolitieke onrust en toenemende cybercriminaliteit, leven bedrijven in heel wat onzekerheid. Dat is niet alleen in België het geval, maar evenzeer wereldwijd. Onderbelicht is daarbij de rol van treasurers binnen bedrijven. Hun strategisch gewicht wordt steeds groter. 99% van de respondenten onderkent dat strategisch denken essentieel is geworden. In de toekomst zal de treasurer beroep doen op artificiële intelligentie en robotgestuurde procesautomatisering om strategisch advies te geven over financiële risico’s en kasstromen van bedrijven. De tijd dat treasurers zich achter de schermen bezighouden met financiële zaken ligt zo definitief achter ons. Dat blijkt uit de Global Treasury Benchmarking survey.

Andere bevindingen over treasurers

  • 41% wordt minstens maandelijks geconfronteerd met betalingsfraude door cyberaanvallen maar slechts 28% ziet het als een kritische bedreiging voor de onderneming;
  • Treasurers moeten strategisch meedenken (99%), allianties aangaan met andere functies binnen het bedrijf (84%) en een sterke voeling voor technologie hebben (73%) willen ze in de toekomst relevant blijven.