Controlling: van Number Cruncher naar Business Enabler

17 oktober 2019
Tekst
Partner Content
Controlling: van Number Cruncher naar Business Enabler

De controller evolueert mee met zijn of haar bedrijf, maar is zelf meer en meer de spilfiguur inzake bedrijfsinnovatie. En die innovatie begint bij de correcte verwerking van ‘big data’, zo stelt Dietert Gielen, partner bij Van Havermaet. Hij ziet de controller nóg meer evolueren van Number Cruncher naar Business Enabler.

Het voorspellen van informatie

“Waar de klassieke boekhouder altijd de financiële rechterhand van het bedrijf is geweest die voor het correcte verwerken van informatie heeft ingestaan, zien we sinds het groeiende belang van financial controlling meer en meer het verwachtingspatroon naar het correcte voorspellen van die informatie opschuiven. En met de nieuwste IT-technologieën is zoiets ook steeds beter doenbaar. De technologie is niet langer louter ondersteunend; sterker nog – ze wordt onderscheidend.”

“De hedendaagse software stelt ons steeds beter in staat om loepzuivere vergelijkingen te maken; tussen jouw bedrijf en andere bedrijven, maar ook op afzetniveau – trends, evoluties op de markt, en dergelijke. De voorspellende waarde daarvan is groot; en de software wordt steeds beter. Je bent, als controller, werkelijk de stuurman aan boord om met behulp van alle tools uit de beschikbare data de koers van je bedrijf mee te bepalen. Zo wordt het puur financiële aspect van je taak nog slechts het laatste stuk; een onderdeel ervan.”

Een onoverbrugbare kloof?

Als partner in business controlling kent Dietert Gielen ook de KMO-markt als geen ander. “Een KMO wordt vandaag door externe partijen, zoals klanten en potentiële investeerders, behandeld als een multinational. Het enige verschil is dat een groot bedrijf beroep kan doen op een Controlling afdeling die zich volledig kan focussen op het aanleveren van de juiste data. Een KMO heeft deze luxe simpelweg niet.” Is er dan geen sprake van een onoverbrugbare kloof? “Niet per se. Kijk, om ‘mee’ te zijn hoeft geen enkel bedrijf zich blauw te investeren in personeel. Het kan niet zijn dat een bedrijf dat zijn winst wil verdubbelen ook dubbel zoveel personeel in dienst moet nemen. Maar het mooie van de nieuwe technologie is dat je mits een correct inzicht in je eigen operationele en financiële processen een aanzienlijke rendabiliteitsverhoging kunt realiseren met exact hetzelfde kader. Alleen: het belang van dat correcte inzicht, en van waterdichte data, kan niet genoeg benadrukt worden. Garbage in is garbage out. De input in heel dit proces is werkelijk van levensbelang; als die corréct is, wordt de output kinderspel.”

Van Number Cruncher naar Business Enabler

Snelheid is de toekomst

Ook de snelheid van verwerking wordt steeds belangrijker… “Ik noem dat het ‘Bol.com’-effect. alles moet binnen de 24 uur geleverd kunnen worden; en dat geldt ook steeds meer voor cijfers en operationele KPI’sz. Het updaten van de rapportering mag niet langer duren dan de spreekwoordelijke druk op de knop. En opnieuw: de tools, alsook de data daartoe, zijn gewoon voor handen. Je moet ze als bedrijf alleen maar ter hand nemen, en dúrven gebruiken.”

“Vroeger was je als bedrijf tevreden wanneer je jaarrekening circa 5 maanden na afsluiting van het boekjaar beschikbaar was. Vandaag wordt men zenuwachtig als de maandelijkse cijfers een week langer op zich laten wachten. Zo evolueren we steeds meer naar ‘real time’-verwerking en -analyse. Ook omdat de markt meer en meer evolueert van aanbod- naar vraagzijde… Exact hoe de klant zich beweegt op de markt, wat zijn gedrag, noden en verwachtingen zijn, wordt steeds belangrijker.”

Dietert Gielen zal met concrete cases zijn visie op de toekomst van financial controlling toelichten ter gelegenheid van de 10e editie van de “Dag van de Controller”, die dit jaar plaatsvindt in het Lotto Park van RSC Anderlecht, op 26 november 2019. Alle info vindt u hier.