Privacyverklaring

“Van start-up tot volwaardig bedrijf in drie stappen”

3 oktober 2022
Tekst
Stefanie Huybrechts

Start For Future is een Europees netwerk dat kadert binnen de inspanningen die de universiteit van Gent doet om ondernemerschap bij haar studenten te ondersteunen. Andreas Wauters, verantwoordelijk voor het project, geeft meer toelichting.

Durf Ondernemen is het centrum voor student-ondernemerschap aan de universiteit van Gent. Hier kunnen studenten gratis terecht voor begeleiding bij hun ondernemersverhaal en beantwoorden ze  startersvragen.

“Lokaal heeft het netwerk de afgelopen tien jaar al het verschil gemaakt via initiatieven zoals business coaching en de organisatie van evenementen” zegt projectmanager Andreas Wauters. Toch voelde het strategisch niet juist om alleen maar lokaal actief te zijn. Daarom sloot de universiteit van Gent zich aan bij het Europese netwerk van Start For Future. Dat is een samenwerkingsverband tussen verschillende student-ondernemerscentra. Al zestien universiteiten zijn lid. Het doel is om ondernemerschap te stimuleren, internationale uitwisseling te faciliteren en cocreatie teweeg te brengen met industriepartners. Dat laatste is vooral belangrijk om een pril idee te toetsen met experts uit de sector om de studentenstart-up levensvatbaar te maken.

Stap voor stap

Daarnaast lopen er drie opeenvolgende programma’s om het gat te dichten tussen de initiële start-up en wat er verwacht wordt van incubators zoals imec.istart. Zo hebben studenten dikwijls al een goed idee, maar missen ze nog een aantal zaken zoals een multidisciplinair team. Vooraleer een incubator verder wil met een idee, moet er onder andere een werkend prototype zijn, een team dat er honderd procent voor wil gaan en een vennootschap opgericht zijn. “Met een drieledig programma willen we student-ondernemers in het ondernemerschap laten rollen, stap voor stap, zonder dat het beangstigend hoeft te zijn”, zegt Andreas Wauters.”

Intense begeleiding

De drie fases die studenten doorlopen zijn: ‘Learn’, ‘Match en Start’ en ‘Grow’. Tijdens die eerste fase wordt het ondernemerschap geïntegreerd in de lessen waar al aan projectwerk wordt gedaan. “We zetten een samenwerking op tussen de studenten van onze universiteit en die van onze zestien partners”, zegt Andreas Wauters. Concreet maken de studententeams een businessmodelcanvas en bereiden ze een pitch voor.

Na het afronden van de eerste fase, wordt het ondernemersprogramma extracurriculair en krijgen studenten de keuze of ze al dan niet willen verdergaan met hun project naar het ‘Match en Start’-programma. Dat is een intense begeleiding van twee maanden waarbij het ondernemersidee verfijnd wordt.

Op het einde van de tweede fase gaan studenten pitchen bij diverse incubatoren en gebeurt er een match op basis van expertise, financieringsmogelijkheden en ecosysteem.

Meer in het topic: