Privacyverklaring

Verzekeraars zullen geleden schade door overstromingen voorfinancieren

13 augustus 2021
Tekst
Peter Ooms

Assuralia is met de Waalse overheid overeengekomen dat de verzekeraars het volledige bedrag voor de schade door overstromingen zullen voorfinancieren. Zo hebben verzekerden maar één aanspreekpunt en maar één schadedossier.

Grote delen van België werden getroffen door één van de meest dramatische natuurrampen van de laatste eeuw. Duizenden gezinnen en ondernemers zien zich geconfronteerd met nooit geziene schade. De slachtoffers rekenen vandaag massaal op hun verzekeraar om de geleden schade te vergoeden. De verzekeringssector zal zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en zijn inspanningen verdubbelen.

Inspanning verdubbeld

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, heeft in constructief overleg met de Waalse overheid een akkoord bereikt in het kader van de financiering van de schade van de natuurramp die zich voordeed tussen 14-16 juli 2021.

Klanten die contact hebben met hun verzekeraar, makelaar of agent zullen in de eerste plaats gerustgesteld worden. Verzekerden kunnen rekenen op een volledige vergoeding van de geleden schade.

De wet op de natuurrampenverzekering voorziet in plafonds in de tussenkomst van verzekeraars bij zeer grote rampen. Voor de Waalse regio zou dit betekenen dat de tussenkomst beperkt blijft tot 320 miljoen euro.

De sector heeft beslist zijn inspanning bijna te verdubbelen tot iets meer dan 590 miljoen euro en elke verzekerde slachtoffer volledig te vergoeden, zelfs wanneer de schadelast hoger zou zijn dan de wettelijke begrenzing. De Waalse overheid van haar kant komt tussen voor het overige gedeelte. Met de Waalse overheid werd tevens overeengekomen dat de verzekeraars het volledige bedrag zullen voorfinancieren zodanig dat verzekerden maar één aanspreekpunt hebben en maar één schadedossier.

Eenvoudiger procedures

“Op deze manier maken wij voor slachtoffers de procedures een stuk eenvoudiger. Hun geleden schade komt in de eerste plaats volledig voor rekening van de verzekeraars. Zo hopen we ook een deel van de ongerustheid bij de getroffenen weg te nemen. Zij moeten voelen dat er vandaag voor hen gezorgd wordt, dankzij de samenwerking tussen de verzekeringssector en de overheid” zegt Hilde Vernaillen, voorzitter van Assuralia.

Een eerste inschatting van de sector raamt de kosten van de natuurramp in Wallonië tussen de 1,3 en 1,7 miljard euro.

Voor de andere regio’s vatten de partijen in dezelfde geest van samenwerking de gesprekken vandaag aan.

Foto: Shutterstock

Meer in het topic: