Privacyverklaring

Verzekeringspremies stegen met 14%

3 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

De commerciële verzekeringspremies met 14% stegen in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de Global Marsh Insurance index voor het eerste kwartaal 2020.

Deze stijging, die de hoogste is sinds de introductie van de index in 2012. De score is slechts in beperkte mate beïnvloed door de wereldwijde pandemie van COVID-19. Ze is voornamelijk het gevolg van de stijgende premies voor enerzijds vastgoed en anderzijds de financiële en professionele verzekeringen.

De gevolgen van de Corona crisis zullen zich pas later dit jaar laten voelen, aldus Marsh.

Belangrijkste bevindingen

Het eerste kwartaal van 2020 is meteen het tiende opeenvolgende kwartaal van gemiddelde verhogingen van de verzekeringspremies. En dit ondanks de nog beperkte invloed van COVID-19.

  • Regionaal zag Marsh volgende prijsstijgingen (steeds op jaarlijkse basis becijferd). Europa: 8%, Verenigd Koninkrijk:21%, Verenigde staten:10%, Latijns-Amerika en de Caribbean: 6%, Azië: 6% en koploper Pacific: 23%.
  • De voortgezette stijging van de brandverzekeringspremies leidde tot een prijstoename van gemiddeld 15%.
  • In Europa betekende de stijging met 9 %, het zesde opeenvolgende kwartaal van prijstoename. Die toename kwam er na verschillende jaren van vlakke of dalende prijzen.
  • In het Verenigd Koninkrijk bedroeg de stijging 10%. Maar koploper is de Verenigde Staten waar vastgoedrisico’s verzekeren gemiddeld 21% duurder werd, de hoogste stijging sedert de opstart van de index in 2012 en de tiende opeenvolgende stijging.
  • De prijzen voor risico's voor natuurrampen zijn in de meeste landen opnieuw verhoogd. In Europa tot 15%, de VS 20% en de Pacific regio zelfs met 30%.
  • De wereldwijde stijging van de verzekeringspremies voor Financiële en Professionele (FinPro) dekkingen met 26% is te wijten aan de aanhoudende stijgende tendens in de verzekeringen voor bestuurdersaansprakelijkheid. In de US bedroeg de stijging 44% en trof 95% van de klanten.
De FinPro premiestijging in continentaal Europe ligt dubbel zo hoog als eind 2019!

In een reactie op de bevindingen besluit Céline Verhaegen, Placement Leader bij Marsh: “De opgetekende stijgingen moeten losgezien worden van de COVID-19 pandemie waarvan de impact nog niet zichtbaar is. Hoe groot deze invloed zal zijn op de verzekeringspremies zal geleidelijk in de loop van 2020 duidelijk worden. Verdere stijgingen zullen vermoedelijk eveneens beïnvloed worden door een verlies aan beschikbare capaciteit.”

Meer in het topic: