Virtuele jobbeurs scoort beter

1 januari 2021
Tekst
Peter Ooms
Virtuele jobbeurs scoort beter

KU Leuven

De laatste career brunch die Ekonomika organiseerde, scoorde zeer goed, ondanks het feit dat alle contacten tussen studenten en bedrijven volledig online verliepen. “De deelnemende bedrijven waren echt enthousiast. Zij hadden de indruk dat de wederzijdse contacten tussen ondernemingen en de studenten veel vlotter verliepen dan anders. Ook tijdens de eerste lockdown hadden we al een virtuele career brunch georganiseerd. Toen voelde het nog stroef aan. Intussen hebben we ook een ander digitaal platform (Graduateland) gekozen en nu vinden een aantal van de deelnemende bedrijven het zelfs beter dan een echte beurs met fysieke contacten. Zij gaan ervan uit dat de studenten via de digitale weg minder schroom hebben om berichten uit te wisselen met ondernemingen”, zegt Cedric Verlinden, preses van Ekonomika, de officiële studentenvereniging van de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven.

Nuttig en aangenaam

Hij vindt het zonder meer positief dat iedereen zich aangezet voelt om in deze moeilijke omstandigheden met innovatieve oplossingen te komen. “Gezien het succes van de virtuele jobbeurs ben ik ervan overtuigd dat we sommige van deze digitale initiatieven ook in de toekomst zullen behouden, ook al is het virus tegen dan hopelijk uit ons leven verdwenen”, zegt Cedric Verlinden.

Ook andere activiteiten verlopen nu volledig online. De verschillende overheden in ons land hebben de horeca verplicht volledig te sluiten. De Stad Leuven heeft die lijn doorgetrokken en ook de studentenactiviteiten verboden. “Dat maakt dat de activiteiten van Ekonomika nu ook volledig digitaal verlopen, zowel de nuttige als de aangename. De leuze van de vereniging luidt ‘Utile, Dulci’: nuttig en aangenaam. Zo hebben we onlangs twee zeer interessante lezingavonden gehouden, over de Amerikaanse verkiezingen en over corona, de laatste in samenwerking met de ceo van Ziekenhuis Gasthuisberg. Daarnaast was er een grappige wedstrijd waarbij twee studenten vanuit hun kot allerhande proeven moesten vervullen met de hulp van hun collega’s thuis.”

Eerstejaars niet loslaten

De vereniging is er zich goed van bewust dat veel studenten het erg moeilijk hebben in deze periode. “We hebben een enquête gehouden onder onze leden om te polsen naar het welbevinden. Onze ondervraging bevestigde de vaststellingen die al in de media verschenen. Onze studenten – zeker de eerstejaars – zien af door het gebrek aan reële contacten met hun studiegenoten. Ik vind het zelf ook zwaar dat het hele leven, cursussen én vrije tijd, zich alleen nog online afspeelt. Ekonomika heeft altijd al evenementen georganiseerd om eerstejaarsstudenten onderling te verbinden en met oudere studenten die de nieuwelingen begeleiden. De eerstejaars hebben nu vaak moeite om zich te motiveren om structuur in hun dag te brengen en zich nu al voor te bereiden op de examens. We doen er alles aan om onze activiteiten voor hen online verder te organiseren.”